За какво са показател промените в косата?

Понякога може да сигнализират за здравословен проблем
23 юни 2015 21:30,
1
За какво са показател промените в косата?
Източник: Reuters, архив

Състоянието на косата може да се повлияе както от начина на живот, така и от някои здравословни състояния. Важно е да се познават симптомите, свързани с косата, които могат да са индикатор за определени процеси в организма. 

Чупливата коса обикновено е признак за увреждане, вследствие на химическо и друг вид третиране, които безпощадно увреждат косъма. Такъв пример са прекомерно къдрене, боядисване и др. 

По този начин силата и целостта на косъма отслабват, а крайният резултат е суха и чуплива коса. Този проблем може и да сигнализира за прекомерно излагане на слънце, а също така и да е неблагоприятен ефект от употребата на определени медикаменти. 

Загубата на блясък също е сред проблемите, на които следва да се обърне внимание. Възможно е той да е следствие на плуване в хлорирана вода. Употребата на боя за коса също може да причина.

Безжизнената коса е възможно да издава и липсата на протеини и витамини в хранителния режим. Свързва се също така и с някои заболявания или прием на медикаменти. Хипотиреоидизмът е друго състояние, което може да е причина за липсващия блясък на косата.

Косопадът може да бъде индикатор на редица състояния. Стресът и консумацията основно на т. нар. „джънк фуд“ са сред най-честите виновници за загубата на коса. Непълноценният хранителен режим води до дефицит на важни вещества, което допринася за появата на косопад. Недостигът на протеини може да изсуши косата, вследствие на което тя се чупи лесно. 

Хората, страдащи от хранителни разстройства, често са засегнати от прекомерно окапване на косата. За неприятното състояние допринасят и ежедневното сушене със сешоар, използване на маша и други подобни уреди, както и къдренето на косата.

Повече любопитна и полезна информация може да прочетете в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
д-р Джак Левайн преди 8 години
безкрайно *** и неполезна статия!