Преди имунизация – какво е важно да знаем?

Лекарят трябва да знае, ако детето има алергии
29 юни 2015 22:09, Румяна Тасева
6
Преди имунизация – какво е важно да знаем?
Източник: Reuters, архив

Какво да предприемете и на какво да обърнете внимание, ако детето ви скоро трябва да бъде ваксинирано?

Задължителните според Имунизационния календар у нас имунизации пораждат много притеснения и въпроси сред родителите на малки деца. Плановите имунизации и реимунизации целят да предпазват от хепатит B, туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип B (причинител на менингит), морбили, рубеола, заушка (епидемичен паротит).

1. Какво е важно да знаете?

При висока температура, инфекциозни заболявания, стомашно неразположение и др. не трябва да се поставя ваксина и имунизацията се отлага. Детето се ваксинира само, когато е напълно здраво, т.е. трябва да бъдете внимателни например и в периодите на поява на млечните зъби, което също е свързано с възпалителен процес (обърнете внимание на лекаря, ако случаят е такъв.)

При деца с тежки алергии, имунодефицитни заболявания, метаболитни проблеми, чернодробна или бъбречна недостатъчност и др., по преценка на лекаря, ваксините не се поставят.

Осведомете се за рисковете и ползите от имунизациите, както и за възможни странични реакции, противопоказания и др. Информирайте лекаря за алергии на детето, ако има такива.

Бъдете внимателни – не позволявайте детето ви да бъде имунизирано твърде рано. Ваксината не трябва да бъде поставяна, преди детето да е навършило съответната възраст за ваксинация.

Наблюдавайте съвсем точно детето си след имунизация и се консултирайте с вашия лекар в случай на проява на нежелани реакции. Важно е да записвате наблюденията си (полезно е например да направите здравен дневник на детето си), които може да дадат важна информация на по-късен етап и при следваща имунизация. Подробностите бързо се забравят, затова записвайте си своевременно.

Целия материал по темата, свързана с имунизациите, може да прочетете на Puls.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Futurehealth преди 1 година
Много полезна статия!
5
1
 
0
 
! Отговори
ку-ку преди 5 години
До Василена

ДА! И илюминатите искат да ни заробят. Аз вече си сложих шапката от алумиево фолио!
А ВИЕ?
4
0
 
1
 
! Отговори
о,да,да преди 5 години
Д-рВуцова
Обръщам се лично към Вас!
Сменете си професията!!!
3
0
 
1
 
! Отговори
правилно Василена преди 5 години
Да,Василена,това е истината,ако е възможно не ваксинирайте децата си.
НОМЕР2МОЖЕШ ДА ИДЕШ ПАК ДА ТЕ ВАКСИНИРАТ,ИЗБОРА Е ТВОЙ!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е да знаем
Че няма да знаем какво ще ни боцнат по Вените
1
2
 
14
 
! Отговори
Василена преди 5 години
Преди имунизация е нужно да знаем, че ваксините вредят. Ваксините са наложени от Новият световен ред, да работят като бомба със закъснител в детето ви и това е с цел. Целта е редуциране популацията на населението, които "Елита" се опитва всячески да прилага. Не подлагайте на това вашите деца. Не ги ваксинирайте!!!