Родни учени от БАН: Шест "Е"-та ни убиват!

Е127, 132, 143 и натриевият нитрит Е 250 предизвикват рак
21 юли 2015 17:35,
81
Родни учени от БАН: Шест "Е"-та ни убиват!
Снимка: архив, Булфото

Шест добавки в храните, означавани с "Е" и номер, увреждат ДНК-то и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, обяви пред БТА доц. Георги Милошев, ръководител на Института по молекулярна биология към БАН.

Това е показало проучване чрез иновативен метод, извършено от екипа на лабораторията по молекулярна генетика към Института.

Оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е 143, консервантът натриев нитрит - Е 250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост са били обект на проучването.

Според доц. Милошев дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те създават риск от онкологично или друго заболяване, а освен това тези добавки предизвикват увреждане в ДНК-то ни.

"За да няма увреждане в ДНК тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените", посочи той.

Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните /EFSA/.

Милошев каза още, че от EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения. Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет.

"Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA. Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им?", попита доц. Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоест от европа културно са казали на милошев да си пие ракията и да не се занимава с такива сложни рабути.
36
9
 
2
 
! Отговори
$$ преди 8 години
Това е поредният нагъл опит на доц. Милошев за манипулиране на общественото мнение. Причината е много проста - ПАРИ !!! Тази седмица Фондът за научни изследвания fni.bg/ ще пусне конкурс за финансиране на научни проекти.Позор за научната общност в България!Да се закрие БАН!!!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз от 30 години знам че са вредни, но най-вредната боя е жълтата, а тези "умници" даже и не го споменават! Решили да си оправдаят заплатите, но пак не им се получи!
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Умните народи със свестни политици внимават да се консумират само здравословни храни, контролът е пълен и много строг."Ама ти явно още вярваш, че на Запад по дърветата растат шоколади. Тези добавки са разрешени навсякъде. Едни и същи *** се продават в целия ЕС, само че на различни цени. Алтернатива обикновено няма - храните и в евтините, и в скъпите магазини са често с еднакви марки и когато не са, идват от едни и същи прекупвачи. "Умни народи с добри политици" не съществуват - всичко навсякъде се прави за пари.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е целта.тиквата иска да остане са с ЦЦ и да си разпределят държавата.
32
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ревете за бай Тошо и екологичното производства по негово време. Не случайно хората живеят над 80 г., но следващите поколения на демокрацията ще измират преди 60. Без качествена храна и здравеопазване това ще е съдбата на българина. Внасят се *** отвън и се унищожава всякакво родно производство. Ако е бил толкова некачествен и застрашаващ здравето на хората начина на производство по време на соца, сега нямаше да има дълголетници. Сега е важно кокошките да са щастливи не хората.
31
0
 
7
 
! Отговори
Ей,човече преди 8 години
мързела,мързела е в дъното на отговора
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А как иначе ще постигнат пълното затъпяване и унищожаване на стотици хиляди? Умните народи със свестни политици внимават да се консумират само здравословни храни, контролът е пълен и много строг. Тук всеки прави каквото си иска. Резултатът? Вижда се!
29
29
 
10
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Вместо да си губите времето по цял ден да пишете коментари тук, вземете четете някаква специализирана литература, за да придобиете умения, които да ви качат ценза и съответно цената. Така ще взимате много по-голяма заплати, такива каквито взимам аз и жена ми и ще можете да си пазарувате скъпи, но чисти храни, ако щете от БИО магазини, ако щете от някоя баба или дядо, ако щете от скъпите щандове на големите вериги :))) В "Пикадили" примерно има телешко от Аржентина и САЩ по 50-60 лв килото
28
0
 
25
 
! Отговори
Konservirania преди 8 години
Добре колеги световен елит световни лидери и милярдери го решили да ни трепят и тровят всеки казва какво да не ядем , а защо никой не каза какво ядат тези световни лидери и зли елити . Или строки секретно и коментарите ще бъдат изтрити да не би те да не ядат изобщо тези митични полубогове , а са на вливания венозни или други видове енергия ? Не може ли да се ограничи населението например с намаляване на раждаемоста вместо да бъдем тровени бавно и мъчително?
27
21
 
7
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
От европейската агенция по чутив начин са им казали че изследванието им не струва. Кофеина е една от най-проучните добавки и не само че не води, но и предпазва от рак.Кармина е НАТУРАЛЕН оцветител. Абсолютно безвреден според всички сериозни регулатори.БАН не се занимава с истинска наука от мноооого години.
26
1
 
15
 
! Отговори
тими77 преди 8 години
с една дума европейски стандарт за качество на храните и нащте родни производители да не останат по назад го изпълняват небойте се европа ни казава че всичко е безвредни и ние им вярваме като кученаца
25
4
 
26
 
! Отговори
Цък..... преди 8 години
Много маймунки станахме на клончето, има-няма 8 милиарда!, и всичкото маймун иска банан!!!!!!Е, голямото маймун, реши, че популацията на всичкото маймун не трябва да е повече от милиард,щото банана - йок!!!Тъй, че както казваше професора ни по физика в университета: "За коня е по-добре да умре от зоб, отколкото от глад, щото процеса на умирането от глад бил по-дълъг и по-мъчителен".Те тъй тя....... -))))))))))))))))
24
0
 
32
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Щом признават за 6 значи реално са 60!
23
0
 
29
 
! Отговори
Инструкции преди 8 години
За не ставате жертви на Е-тата, :НЕ купувайте, приготвени пакетирани храни, консерви и др... със трайност повече от 7 дена, особено сладки неща, чипсове, снаксове и др. Не купувайте салами, кренвирши.... и каквито и да било други пакетирани колбаси.Избягвайте да пазарувате в големите вериги, там над 90% от стоките са пълни със химия и са отровни. Ако нямате друга алтернатива, поне четете етикетите.Не купувайте замразена риба или месо, а само прясно. Не купувайте гъби, особено печурки!
22
0
 
36
 
! Отговори
se преди 8 години
Непрекъснато ни заливат с информация за вредни храни и какви ли не отровни вещества.Добре къде е държавата ХЕЙ ,ведомства които разрешават да се произвеждат тези продукти.Докога корупционни схеми във ведомствата ще спомагат на новобогаташи да тровят народа ни а и да се внасят продукти със съмнително качество!Та нали плащаме данъци за да се грижи държавната администрация за спокойстието и здравето ни.СРАМ!Оставки на всички институции които отговарят за здравето на народа!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По каква заповед беше сиглана за месото на дюнерите а сега защо не се издава заповед за сладоледите оооо забравих те вече ваканцуват
20
1
 
4
 
! Отговори
балък преди 8 години
Споделете тогава какво според вас е здравословно за обикновения *** човечец в града. освен примера на Давинчи (коментар26) даже и сериозно погледнато изглежда по-добре
19
2
 
30
 
! Отговори
Вагнер преди 8 години
Пичове още по-опасен е Мононатриевият глутамат-Е621.Това е овкусител засилител на вкуса,който има влияние над мозъка и действа като наркотик.Наричан е мисля...като Китайска подправка.Мозъкът запомня всички вкусове в продукти които са с Е621,и след това ни кара да ядем от същото дори и когато сме преяли.Веригите за Бързо хранене работят изключително с тази отрова.И много ресторанти също...Светът прогнива пичове!
18
1
 
29
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА МНОГО ЗАГРИЖАНИ ЗА ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ ОСОБЕНО ПО ПЪТИЩАТА ЗАЩОТО ТАМ ИМА ГОЛЯМ КЕЛЕПИР.ЗАЩО ЛИ НЕ СА ЗАГРИЖАНИ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ? ЩЕ ВИ КАЖА ,ТАМ НЯМА КЕЛЕПИР.НЯМА КОМИСИОННИ ОТ ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕРИГИ,ПРОСТО НЯМАТ МАТЕРИАЛЕН ИНТЕРЕС ТЕЗИ ЧУДОВИЩА КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ВЕЧЕ 25Г.