Здравна прогноза: По-малко направления

БЛС срещу пренасочването на НЗОК на 4,5 млн. лева към болниците
19 авг 2015 15:08,
6
Здравна прогноза: По-малко направления
Снимка: bgonair.bg

Прехвърлянето на средства от извънболничната помощ в болничната ще влоши качеството на доболничните медицински услуги. В ефира на България Он Ер зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова алармира за трансфера на 4,5 млн. лева от страна на НЗОК към болниците. По този начин ще бъдат орязани средствата за изследвания, които не се извършват в болници като рентген, скенер, ехография, мамография и кръвни изследвания.

Според Националния рамков договор 78 млн. лева трябва да бъдат разпределени за изследвания в извънболничната помощ, за които пациентите не би трябвало да плащат, обясни Павлова. От НЗОК обаче пренасочват 4,5 млн. лева към болниците, без знанието на партньора си БЛС, който научава за този трансфер от сайта на Касата.

Още по темата

Д-р Галинка Павлова обясни с нагледен пример до какво ще доведе това.

"Когато пациентът отиде при личния лекар, ще се окаже, че няма направления, и ще се наложи да си плати, въпреки че е здравноосигурен. Това ще е първата среща с правния хаос. Рашенеието е пациентът да влезе в болница. И там вместо да се заплатят 100 лева за самото изследване, тя плаща за клинична пътека - 500 лева. Така същото изследване ще бъде направено, но държавата ще плати много повече пари", обясни експертът.

Д-р Павлова не смята и, че тези пари са били пренасочени, за да се покрият задължения на болниците, тъй като те са крайно недостатъчни, за да покрият огромните дългове.

Тя акцентира и на доклада на представителя на Световната банка у нас, който е много критичен. Той препоръчва тежестта да е именно в извънболничната помощ и 1/3 от извънболничните дейности да бъдат изнесени от болниците.

От БЛС са категорични, че са потърсили контакт с НЗОК и са написали писмо, но отговорът е бил много формален. От съюза обаче очакват разговори и настояват за среща с надзорния съвет.

Галинка Павлова коментира и темпото на здравната реформа. Според нея работата по нея е късно да започне през октомври и трябва да бъде задвижена във възможно най-кратки срокове.

Чуйте целия разговор във видеото на България Он Ер

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
За сведение личните лекари са с по повече от две специалности и това им дава пълно право да лекуват и освен това са с най- актуализирани знание от всички специалисти!!
2
0
 
7
 
! Отговори
e да преди 8 години
Отивахте за преглед. Нямахне автовнушението за съответна болест от интернет и ама никакъв достъп до скенер и ядреномагнитет резонанс и се лекувахте емперично и задоволително!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Освен Световната Банка и ЕК препоръча укрепване на извънболничната помощ.Българската реакция не закъсня-прехвърлят пари от нея към други сектори!Хвала на Реформатора Москов,нищо не свърши и за отмяната на таксите от 180 лева за специализанти.