Гъбички по ноктите – заразни ли са?

Конкретната инфекция на ноктите с гъбички се нарича онихомикоза
20 авг 2015 19:44, Румяна Тасева
1
Гъбички по ноктите – заразни ли са?
Снимка: Reuters, архив

Медицинското наименование за гъбични инфекции е микози. Конкретната инфекция на ноктите с гъбички се нарича онихомикоза. Самото заболяване е хронично протичащо, заразно и бавно води до разрушаване на нокътната плочка, както на ръцете, така и на краката.

Кои са причинителите на гъбички по ноктите? 

Има няколко вида гъбички – основните, които имат значение за заболеваемост при човека са дрождите и дерматофитите. Дрождите се срещат при условия, които осигуряват повече влага в околонокътното пространство. Такива професии, при които има по-голяма опасност, са детегледачи, готвачи, чистачи, здравни работници и други, защото те са свързани с по-честото миене на ръце.
 
Дерматофитите са по-често срещани при лица, които ходят боси, особено на публични места, например басейни, физкултурни салони, сауни, парни бани и други. За тях добра хранителна среда представлява човешката кожа. Размножаването им се осигурява от спори и така те могат да се разнасят чрез почвата, водата, въздуха или с различни предмети, чрез директен контакт. Затова и те са разпространени в целия свят.
 
Какво предразполага към заразяване?
 
Проучвания показват, че по-често се срещат при възрастни, а не толкова при деца. Причините за това са няколко. На първо място, нокътът при възрастни расте много по-бавно в сравнение с растежа при деца. Друго характерно за възрастните е, че тяхното кръвообращение с годините се влошава. Оттам последва по-малък приток на кислород и хранителни вещества и съответно се увеличава податливостта към инфекции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари