Смартфонът уврежда детското зрение трайно и необратимо

За очните болести при децата разказва д-р Павлин Кемилев
Обновена: 15 сеп 2015 13:09 | 15 сеп 2015 09:58,
9
Смартфонът уврежда детското зрение трайно и необратимо
Снимка: Reuters, архив

 Д-р Павлин Кемилев е офталмолог в детското отделение на столичната „Александровска“ болница, където работи от 1989 г. Практикувал е в редица чуждестранни болници, сред които в Кувейт и Великобритания. Преподавател е в Медицински университет – София.

 
- Д-р Кемилев, кои са най-наблюдаваните очни болести при децата?
 
Когато говорим за придобити очни заболявания, с най-голяма честота сред децата са конюнктивитите и инфекциозните заболявания изобщо. Те могат да засягат конюнктивата, придатъците на окото и да се изразяват също в добре познатите ни „ечемици“. При тях по-рядко страда роговицата, ирисът или ретината.
 
Обичайно се срещаме с алергичните конюнктивити, след които се нареждат вирусните и бактериалните такива. Тук, за жалост, профилактиката е доста трудна и всяка грипна епидемия е свързана и с епидемия от конюнктивит. Най-общо, за да не се случват конюнктивитите, детето трябва да бъде предпазвано от настинки и общуване с твърде много свои връстници, особено ако е обявена епидемия, защото яслите и детските градини са основен „развъдник“ на инфекциозни заболявания. Все пак в 90% от случаите, вирусите преминават през горните дихателни пътища и конюнктивата. Понякога дори още преди кашлицата се появяват слъзните секрети или залепването на клепачите и миглите сутрин, което е индикация за появата на конюнктивит. Припомням, че той винаги е двустранен – дори да започне от едното около, до няколко дни се разболява и другото.
 
Тъй като повечето родители трябва да работят, няма къде другаде да оставят децата си освен в детси заведения се налага грижите за състоянието на имунната система на децат да са колкото се може по-обстойни.
 
Друг съществен дял заемат травмите поради незнанието на децата и неглижиране от страна на родителите, които често допускат малките да играят с остри, режещи или изгарящи предмети. Най-честите виновници са химикалките, моливите, пергелите или пръчки, с които децата обичат да се „дуелират“, но това не е всичко. Само от личната си практика бих могъл да направя „музей“ на нещата, които е трябвало да изваждам от детско око – кламери, скоби, част от нож за графика и прочие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
az преди 8 години
Пълни глупости, само *** могат да повярват. Всичките увреждания идват от гнусните храни които яде българина. А яде ***, защото е беден като църковна мишка.
4
0
 
5
 
! Отговори
Внимание! преди 8 години
Четенето на Днес.бг уврежда мозъка трайно и необратимо!
3
1
 
1
 
! Отговори
Ето как преди 8 години
До Анонимен 2Много лесно уврежда - синята светлина от дисплеите предизвиква поява на катаракта в ранна детска възраст. Ако до преди 10-ина години това беше болест на възрастните то сега тя все по-често се среща при много млади хора. Има очила с филтри , но са скъпи от порядъка на 120 с отстъпката , която ми направиха мои приятели с оптика иначе излизаха към 180.
2
0
 
0
 
! Отговори
lq lq преди 8 години
uvrejda ne sam zrenieto! za sujalenie oshte ne qsno kak mobilnite ystroistva uvrejdat choveshkoto telo i kolko to moje da izdyrji!!! nie veche 15-18 godini sme pod tazi radiaciq bix q narekyl! ne znam kolko shte moje da izdyrji tqloto! dano da ne se okaja prav
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** статия с март фонът Как уврежда зрението нищо не пише