Химикали от дрехите попадат в майчината кърма

Става дума за съединения, наречени перфлуорирани алкил-сулфонати
17 сеп 2015 10:11,
4
Химикали от дрехите попадат в майчината кърма
Снимка: Reuters, архив

Химикали, наречени перфлуорирани алкил-сулфонати (PFAS), са открили изследователи от Харвард в майчиното мляко на кърмещи жени.

Тези вещества се влагат основно в текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Оказва се, че веществата лесно навлизат през кожата от дрехите и в последствие попадат в кръвта.
 
В периода между 1997 и 2000 г. специалистите ежемесечно анализирали кръвните проби на 81 деца на възраст между 6 месеца и 5 години. Екипът междувременно отчитал и някои кръвни показатели на техните майки, още от 32-рата седмица на бременността.
 
Според водещият автор на проучването проф. Филип Грейджийн, с всеки месец кърмене концентрацията на перфлуорираните алкил-сулфонати в организма на бебето се повишава с между 20 и 30%, което е тревожен факт за степента на натовареност на организма с вредни за него вещества от околната среда. В случая е тревожен още повече не само защото касае здравето на деца от кърмаческа възраст, но защото по принцип бъдещите и кърмещите майки са отговорни към здравето на бебета си и в тези периоди водят здравословен начин на живот и извършват щателен подбор на храните, които конусмират и избягват неблагоприятна среда.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по-гадна снимка не можахте да намерите!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер, на ония изкукалите от бгмама само това им трябва да започнат да изтерясват, ако изобщо е възможно повече.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...по принцип бъдещите и кърмещите майки са отговорни към здравето на бебета си и в тези периоди водят здравословен начин на живот и извършват щателен подбор на храните, които конусмират и избягват неблагоприятна среда."==========Разбрахте ли сега? Не са виновни създаващите неблагоприятна среда на Земята рептили, а майките.