Какви са причините за повръщане в детска възраст?

Контролът се осъществява от мозъка
20 ное 2015 10:37,
5
Какви са причините за повръщане в детска възраст?
Снимка: Reuters, архив

Повръщането в детска възраст може да е сред симптомите на заболявания и състояния, засягащи почти всички органи и системи. Понякога повръщането е водещ симптом в клиничната картина. В други случаи, е второстепенен. Винаги повръщането трябва да се разглежда в контескта на цялостното състояние на детето, а не като изолирано явление.

Многократното и обилно повръщане дехидратира детския организъм и нарушава баланса на елекролитите в кръвта. Освен това, в най-ранна детска възраст, по време на акта на повръщане може да се аспирират повърнати материи в дихателните пътища. В резултат се развиват пневмонии, възпалителни и алергични заболявания на бронхите.
 
Контролът на акта на повръщане се осъществява от мозъка. Там се намира центърът на повръщането, върху който въздействие оказват различни химични вещества, нервни процеси, налягането в черепната кутия и др. Това съвсем не означава, че единствено патологични процеси, вляещи върху мозъка, предизвикват повръщане. Причините може да са и в храносмилателната система.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До Анонимен 1Ако има 2 черти :)
1
2
 
1
 
! Отговори
кънчо преди 8 години
аз като се напия също повръщам