Грипът закъсня, поваля ни чак в края на януари

Пикът на епидемията ще е вероятно в началото на февруари
Обновена: 2 яну 2016 11:38 | 2 яну 2016 11:35, Камелия Цветанова
11
Грипът закъсня, поваля ни чак в края на януари
Снимка: Булфото, архив

Грипът идва точно към края на януари, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред "Фокус".

"Началото на февруари се достига до пик на епидемията в страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици, грипът успява да обхване цялата страна”, заяви той, като поясни, че много внимателно следят обстановката, защото има промяна в сравнение с предишните години.

Още по темата

"В развитието на щама има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип”, обясни д-р Кунчев.

Той припомни, че едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София.

"Зависи най-вече от това какво се случва в света и в Европа. Това, което се случва е, че и там е сравнително спокойно. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното”, посочи д-р Ангел Кунчев.

По думите му в различните години е започвала от Великобритания, Ирландия, Норвегия, Холандия, така и тази година явно от там ще започне.

"Има интересен факт, че всяка година около коледните и новогодишните празници, когато се събират дълги периоди на почивни дни, както в случая, два пъти по четири, а за хората, които свързват двата празника, дори единадесет дни, се срива статистиката”, подчерта той, защото по това време хората само в краен случай търсят медицинска помощ.

Причина за това е и фактът, че и личните лекари не са на работа през този период.

"Факт е, че в 51-ва седмица имахме 105 на 10 хил. заболеваемост средно за страната. Тази, която сега изтече падна на 65, което не е реалистично”, добави той.

"Вероятно на 10-ти, 11-ти януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно”, допълни главен държавен здравен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Грипчо преди 8 години
Гриповете, както и една камара нелечими болести са се появили и се появяват от лабораториите на водещи фармацевтични компании
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко грипа поваля в края на януари, а новите цени на тока, цигарите, ракията и сланината ще ни довършат!! Дано и децата на виновниците за това ни последват
4
2
 
8
 
! Отговори
koprio преди 8 години
Лъжете,аз в момента съм болен,тези антибиотици унищожават имунната система,единственото лечение е краката в солена вода и разтривка с първак,доказано лекува!!!
3
2
 
15
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Хм, лошо, грипът закъснява. А фармацевтичните компании са изгладнели, дали са бонуси на служителите и сега ко праим. Те на тоя пусти грип чакаха, а сега да взема че да закъснее. Ами ако реши да не идва изобщо, тогава?? Я веднага да махнете тази новина и да пишете че грипа идва и всички моментално да отиват за ваксини. Какви са тея новини, грипа закъснявал, кой ви позволи така да пишете!!!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грипът поваля хора изнежени с изнежена имунна система които са свикнали да стоят на топло и да се тъпчат с всякакви лекарства. От 20 години не ме е хващл грип защото обичам студа, не взимам лекарства и ям чушки, лук... през зимата. А ако случайно настина не бягам да си купувам от аптеката бо.клуци, а просто тя ми избива настинката вечерта под юргана във вид на изпотяване и на другия ден ми няма нищо. Иначе и червеното вино помага срещу грипа- ха наздраве!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава ли ще го пуснете.92567