Пържените картофки могат да бъдат токсични

Причината е наличието на отровния акриламид
12 яну 2016 21:25,
12
Пържените картофки могат да бъдат токсични
Източник: Reuters, архив

Любителите на пържените картофки трябва да бъдат особено внимателни за здравето си, предупреждават учени от университета в Айдахо. Екипът алармира, че апетитното ястие може да има животозастрашаващ ефект върху организма заради високото съдържание на акриламид.

Акриламидът е токсично химично съединение, широко използвано в хранително-вкусовата промишленост.

Още преди десетилетие е установено образуването на високи нива от веществото в голям брой храни, в резултат на процеса на готвене при висока температура – печене и пържене. Най-високи нива са установени в богати на въглехидрати продукти като картофите, като няма данни за наличие на акриламид във варени или сурови хранителни продукти.

Предполага се, че основният механизъм за образуването на акриламида в храните е в резултат на реакцията на Maillard между редуциращи захари, като глюкоза и фруктоза, и аминокиселината аспарагин. При повишената температура аспаргинът се декарбоксилира и дезаминира, което води до образуването на акриламид.

Предложени са и други механизми за формиране му в храните - например, че чрез пиролиза на пшеничния глутен или чрез първоначално декарбоксилиране на аспаргина при суровите картофи.

Повече за вредата от пържените картофки може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
10
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Това е само при полуфабрикатите, защото са тъпкани с всякакви химии. Яжте пържени домашни картофи и няма да имате проблем. Яжте колкото си искате.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vladyНе е страпен тефлона а олигомерте от които не може да се освободи напълно
5
5
 
6
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Тефлонът е химично инертен разлага се бавно едва при 270 градуса интензивно над 320. При нормално пържене такива температури не се достигат.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се знае от години! Чипс, пържени картофи, пържени ядки... все се произвежда акриламид при печенето
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро утро!Вие сега ли го разбрахте това?
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доказано е че американския акриламид е по-вреден и отровен от якорудска ракия.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американския акриламид - най-вкусния акриламид на света. На корем в Макдоналдс.