Учени категорични: Никакво газирано!

Дори една напитка вдига риска от диабет и сърдечно заболяване
13 яну 2016 14:14, Красимир Ангелов
34
Учени категорични: Никакво газирано!
Снимка: Reuters

Едно кенче газирана напитка дневно увеличава вътрешните мазнини около важните органи и това предразполага към диабет и сърдечносъдови заболявания, съобщава "Дейли телеграф", позовавайки се американски учени.

Хората, които редовно пият подсладени напитки, имат повече такива вътрешни мазнини около важни органи като черния дроб, панкреаса и червата. Пиещите всеки ден имат с 30% повече вътрешни мазнини, а позволяващите тези напитки само веднъж седмично - с 8 на сто повече от пълните въздържатели.

Подобна връзка с диетичните газирани напитки обаче не е установена, отчитат учените.

Те отбелязват, че вътрешните мазнини влияят върху хормоналните функции. Смята се, че те имат голяма роля за инсулиновата резистентност, която води до диабет тип 2 и сърдечни болести.

Резултатите подкрепят твърденията, че трябва да бъде намалена поеманата захар. Резултатите са от изследване на сърдечно-съдовата заболеваемост "Фрамингам" в САЩ, в което са участвали 1003 души на средна възраст 45 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Bobst преди 8 години
Газираното скапва и зъбите. Моя стоматолог ми го забрани, ама аз ...
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ако не изпия една бира,че да се оригна като хората все едно,че нищо не съм правил!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз се светнах и си правя скъп био сироп с газирана вода. Не е зле! Излиза двойно по-скъп от стандартната стока с червен и син етикет. Обаче е с истинска захар, а не с царевичен екстрат и аспартам.
26
1
 
6
 
! Отговори
дядови преди 8 години
Какво общо има газираното със захарното съдържание, загиваме ли ако пием газирана чиста вода !? Тук явно има само модератори, но не и редактори за тъпотиите !?
25
2
 
4
 
! Отговори
LCHF diet преди 8 години
Моля, правете разлика между газирани и подсладени/сладки напитки.Еднакво вредни са както подсладените газирани, така и подсладените негазирани напитки, като разни сокове.И, в малки количества, напитките съдържащи ЗАХАР са много по-безвредни от тези с изкуствени подсладители, като апсартам.Иначе захарта и въобще въглехидратите, да, водят до диабет и всички тежки последици от това.
24
1
 
4
 
! Отговори
Диабетик преди 8 години
За съжаление даже не е и захар , а глюкозо-фруктозен сирп, което е още по- гадно, но за сметка на това по-евтино от захарта.Пепси - колата би трябвало да е със захар, а Колата другата гадост.Едно време пишеха 101 г/л- кола и 111 г/л пепси.
23
3
 
11
 
! Отговори
gg преди 8 години
От 4 години не съм близвал газирано и се чувствам отлично. В коментарите виждам доста индивиди търсещи оправдание и начин да заобиколят грозната истина колко всъщност са вредни газираните напитки :) . Смешници. Истината си е истина , това че сте п**ки и си търсите оправдания си е ваш проблем.
22
4
 
5
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Не става въпрос за газираните по принцип напитки, а за подсладените такива. Т.е. бирата няма нищо общо с това. Действително във напитките бутилирани от Кока Кола например има ужасно много захар. Което и води до натрупването на излишни мазнини и развитие на диабет. Самата газираност на напитката всъщност пречи реално да се усети колко сладка е тя. И за да е оптимално и сладка и газирана блъскат страшно много захар.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости са това,цял живот пия бира и нямам никакви проблеми здравословни.Стига сте лъгали хората с вашите простотии, учени били казали, всичко ви е за рейтинг
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът далеч не е захарта, а нейните заместители, които се влагат в тези подсладени напитки. Навремето като слагаха захар съотношенията за инсулти/инфаркти/диабет бяха в пъти по-ниски от сегашните.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В София водата е супер от чешмата, показателите и са супер и не знам кои са тези лудите дето само минерална вода купуват от пласмасовите бутилки, които със сигурност влияят негативно на водата. Като искате минерална вода, купувайте, но в стъкло. Иначе си пийте хубавата софийска вода и никаква осмоза. Осмозата извлича всичко от водата- и лошото и доброто... дистилирана вода бихте ли пили ежедневно?
18
1
 
5
 
! Отговори
Диабетик преди 8 години
Пийте алкохол- сваля кръвната захар много бързо.(Това в рамките на шегата разбира се).Ама внимавайте за хипогликемията !
17
3
 
19
 
! Отговори
Пийняк преди 8 години
Кой пие вода, бе, братче? Водата съдържа микроби! И изобщо на мене доктор Радева ми е ЗАБРАНИЛА да пия вода!
16
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Многознйко ;-)
15
2
 
13
 
! Отговори
маке преди 8 години
абе и никва вода да не се пие къде четох била бъкана с батерий язе за тва си пием по 5-6 кила винце и килце ракийка денеска
14
4
 
18
 
! Отговори
Дядо поп преди 8 години
Едно време като е нямало вредни храни и напитки хората са живеели по 200-300год. че и повече. Справка Стария завет.
13
5
 
17
 
! Отговори
препатил преди 8 години
Диабет 2 се лекува със суровоядство - две-три седмици консумирайте само сурови неща - ядки, зеленчуци и плодове и диабет 2 го няма... Който има да пробва и ще се изуми. Лекарите са в мафията на търговията със здраве и лекарства. Предпочитат да пиете хапове от зори до здрач и хич не им пука как се чувствате. Регулирайте си нивата на жизненоважни минерали в тялото - калции, магнезии, калии и т.н., гледайте какво ядете и пиете и ще почувствате разликата много бързо
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха добро утро. Те хората си мият тоалетните с кока кола, вие я пиете....
11
6
 
11
 
! Отговори
До диетолог преди 8 години
"Диабетът се наследява, или получава при голям стрес. От СЛАДКО и ЗАХАР диабет не се получава. Докога всякакви ламери ще се занимават да пишат глупости???"Много си зле мой човек. Диабет тип 2 всеки може да си докара ако буха захар нон-стоп.И стига с тоя стрес. В миналото стресът е бил в пъти повече - представи си какво е да преживееш война.
10
0
 
23
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Начи - пукайте аспартамец и ич да не ви е...