Как кожата и косата се променят през менопаузата?

През този период губим колаген
21 фев 2016 20:00, Eкип на Puls.bg
1
Как кожата и косата се променят през менопаузата?
Източник: Reuters, архив

Човешкото тяло е изградено от кости, мускули и вътрешни органи, в състава на които участва съединителната тъкан. Основната съставна част на този вид тъкан е колагенът, чието количество зависи от нивата на половите хормони, циркулиращи в организма. През менопаузата тялото губи колаген и съединителната тъкан отслабва. Кожата, косата и костите изтъняват и стават податливи на различни травми.

1. Кожа

Спадането на естрогеновите нива е една от причините за ускоряването на кожното стареене. Кожата загубва способността си да се обновява, тургорът и подвижността й намаляват. Появяват се бръчки.

Друга промяна е загубата на пигментобразуващите клетки – меланоцити. С времето количеството им намалява, което прави кожата особено чувствителна при излагане на слънчево греене (колагенът се разрушава от ултравиолетовите лъчи,а това създава риск от рак на кожата).

2. Коса

Космените фоликули съдържат естрогенови рецептори. Спадът в хормоните е причина за забавения растеж на косата. В някои случаи се наблюдава и оплешивяване в определена област на главата или  масово опадване на косата.

Как се променят костите, мускулите и ставите през менопаузата четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 8 години
За това е много важно да се гълта всичко заради безценните протеини и безценни алкални елементи!Ако започне предозиране си правете и маска на косата с нея - полезно е!