Гайдарски: Здравната реформа – обречена на провал

"Министърът се хваща за всяка идея, но няма опит", прецени той
Обновена: 2 мар 2016 10:26 | 2 мар 2016 10:22,
26
Гайдарски: Здравната реформа – обречена на провал
Снимка: Архив Reuters

Спешната помощ в България страда отдавна, тя не е организирана така, както би следвало да бъде, например в София тя се навира на едно място, тръгват от там екипите и докато стигнат до мястото, където е станало инцидент, времето минава. Не е причината само в самата Спешна помощ, спешната помощ се нуждае от реорганизация, от реформа. Това, което се говори за тези прословути 8 минути, може да се случи, но не в България, а в Лондон. Това обяви в Сутрешния блок на Bulgaria On AIR бившият здравен министър от тройната коалиция Радослав Гайдарски.

Професорът, който е един от най-добрите ни специалисти в областта на коремната хирургия, настоя, че спешните екипи у нас са малко, а и лошо платени, и именно затова напускат системата и отиват на запад, където са добре оценени и добре заплатени.

Гайдарски настоя, че опитите на настоящия здравен министър за здравна реформа са обречени на провал, защото "това, което се опитва министъра да прави, той няма опит, работил е като анестезиолог, давал е упойки. Той се хваща за всяка една идея, която някой я подхвърли и веднага иска да я въведе в практиката, но няма нужния опит", отсече професорът.

По думите му въведеният в болниците пръстов идентификатор е насочен срещу лекарите и сестрите.

„Той няма да подобри с нищо качеството на здравното обслужване. Пациентът си чукне пръста, след това си отива, след три дни пак ще дойде и пак ще си го чукне – и какво от това. Просто логика няма", настоя Радослав Гайдарски.

Според него идеята на Петър Москов за вредните храни също е претърпяла фиаско, защото вместо облагането с данъци, е трябвало направо да се затварят фабриките, които произвеждат подобни храни.

Радослав Гайдарски определи починалия шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов като приятел, като млад симпатичен човек.

"Беше здрав човек, това е истината. Той беше опериран преди две-три години при мен, имаше тежка операция, която той преодоля, но последните години беше в добра кондиция", допълни Гайдарски.

Според него вероятните причини за смъртта му са две: емболия в мозъка – инфаркт, или емболия в белия дроб – инсулт.

"От Спешната помощ този път са дошли навреме, за 11 минути, дали линейката би дошла три минути по-рано, при такъв масивен инфаркт или инсулт, е изключено да се помогне, не трябва да се спекулира с минутите“, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Абе няма преди 8 години
До и е времели кой да го изрита този "здравен министър " най после защо някой трябва да си мърси ръцете за тази ***
15
0
 
1
 
! Отговори
и е време преди 8 години
За здравеопазването всички да са солидарни и съпричастни.Това противопоставяне е само вредно ! Още не започнало и вече чуват "Камбанен звън".Няма нищо фатално и в намеренията за два пакета и в изчакването .Така е навсякъде по света - Дания , Англия , Холандия .......
14
0
 
1
 
! Отговори
строги правила преди 8 години
Както е при обичайното застраховане.....само по строги медицински обосновани индикации да се ползва ограничения ресурс!Всичко извън това води хаоса.И никаква снизходителност ........*** нямал пари " дай да го натикаме в кл. пътека" а после Лекарите били лакоми......осмислете го!
13
0
 
1
 
! Отговори
толкова е ясно преди 8 години
Просто ясни правила! Имало пациент на 3 места едновременно?!? ОК!Всички участващи в прокуратурата барабар с" хитреещия " пациент щото няма как да му имат данните ,съучастник е.Я за дълъг болничен , или протоколче за ТЕЛК .......защото реално това не е масова практика.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nekadarnia Moskov blisa4a na gerb bB do koga bG narod schte go tarpi ima kadarni lekari sa ministeri Moskov Sasipa vsi4ko nikakvi otpezatazi prasti tova nikade go Nama samo Kommissioni ot Maschinite Gledane da si skontier v djobovete
11
1
 
5
 
! Отговори
пеньо преди 8 години
Това не е пример, защото и тогава се даваше под масата и то много. Само, че нямаше такива развити информационни технологии, за да разберем в коя болница кой, колко е получил. Сега всички са информирани и доста от нещата са видни. Но реформа трябва да има. Лошо е .че все живеем в миналото, но времето си върви, а нашите деца не се живели по живково време, а живея с ясни и установени правила в чужбина. С такива разсъждения за време отминало няма да ги върнем. Правила и пак правила. От нас зависи.
10
7
 
3
 
! Отговори
Пеньо, преди 8 години
Остави европейските примери. Поинтересувай се от примера на Тодор Живков. Това е пример!
9
4
 
6
 
! Отговори
апо преди 8 години
Червени ***!!!Гайдарски беше здравен министър и има съществен принос за разпада и ликвидиране на системата.С какво право дава оценки???
8
1
 
4
 
! Отговори
ясно от кои е тоя преди 8 години
само като прочетох , че пациента щял да чукне на скенера с пръста...след 3 дена при ново посещение пак да чукне и в това нямало логика !!! и къде е проблема за пациента ? колко време ще загуби той от такова идентифициране -20 секунди , но отчетността ще се подобри ! и това щяло да натовари сестрите и лекарите-е как точно , освен ако им врътне кранчето за крадене !! иначе за други неща има право
7
0
 
7
 
! Отговори
Коларов преди 8 години
Трябва да се направят само две неща - да се забрани със закон абсолютно всякакво доплащане от пациянта когато го лекуват по клинична пътека и да пуснат частни ЗОК които да се конкурират с държавната.
6
1
 
14
 
! Отговори
пеньо преди 8 години
На всички пишещи против здравната реформа, пожелавам да минат през здравните ситеми на част от европейските страни. За спешен преглед в Лондон при дете се чака до 8 часа, а да те направят преглед при кашлица трябва да си кашлял поне 3 седмици, за да се добереш до специалист. Тук няма ограничение в достъпа на медицинска помощ и ние пак не сме доволни. Ако искаш преглед от специалист за един ден може да те прегледат трима такива. Ама по света не е така.
5
2
 
10
 
! Отговори
пеньо преди 8 години
Да продължа - това, което предлага в момента МЗ и правилното и начина да се създадат правила. Навсякъде има листи на чакащи при заболявания, които могат да бъдат опериран след 6 -12 месеца. Само, че никой в България не иска да има правила, защото при наличния хаос се краде повече. На министър Москов трябва да му издигне паметник и ако успее да се пребори с лобистите и фирмите за импланти и те се плащат от здравната каса - така е в Европа.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гайдарски като беше Министър говореше , че единственото нещо , което трябва да направи е да уволни проф. Чирков . Ето това му беше пък неговата реформа .
3
7
 
7
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До д-р Менгеле ПЛАН РАН--ЬТ В ДЕЙСТВИЕ ПОДПИСАН Е 1991 ГОДИНА ОТ ТОГАВАШНОТ--СЕГАШНО ПРАВИТЕЛСТВО
2
2
 
11
 
! Отговори
пеньо преди 8 години
Този комунист няма ли накрая да спре да говори небивалици за здравната система. Всички стават компетентни когато излязат от властта, а като са министри само лапат. Да си спомняте за някакви реални резултати за реформа при неговото управление. Факт е че трябва да се закрият болници, факт е че се източват средствата от касата, факт е че не трябва да се доплаща при болнично и доболнично лечение, факт е че трябва да има допълнителна здравна осигуровка както е в всички други страни.
1
2
 
11
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 8 години
До 1Геноцид , бе пич , геноцид !Бавен , систематичен , добре организиран , действа безотказно . *** нищо не разбират всички си върви по план !