Ларингит в детска възраст

Пикът на заболяването е сред 2-годишните
15 мар 2016 11:07, Eкип на Puls.bg
0
Ларингит в детска възраст
Източник: Reuters, архив

Възпалението на ларинкса или така нареченият ларингит е възпалително заболяване протичащо с остро начало и характерна клинична картина. Изключително често се среща в детска възраст и всеки родител рано или късно се сблъсква с него.

Ларинксът сам по себе си е изключително уязвима и, същевременно, значима анатомична структура, при която всяко възпаление води до бърза реакция отстрана на организма и остра проява на оплаквания. Ларинксът се явява гранична структура между горни и долни дихателни пътища. Наситената мрежа от инервационни елементи от своя страна го прави изключително реактивен и чувствителен.

Етиология и патогенеза

Боледуват деца от 1- до 7-годишна възраст с пик на заболяването при 2-годишните. Годишната заболеваемост се движи в рамките на 5 промила, а при децата след 2 години до 7 промила. Анатомично ларинкса при децата е с доста по-мека хрущялна тъкан и доста по-тесен просвет. При кърмачетата той дори е с фуниевидно стеснение. Това налага изключително внимание в бързата диагностика и навременна терапия. В противен случай е възможно този просвет да бъде стеснен значително от възпалението и това да доведе до застрашаващо нарушение на дишането. Хрущялът, който заема предната позиция в структурата на ларинкса е с непрекъсната хрущялна тъкан. Оттук чисто физически следва, че вследствие на възпалението отокът ще се развива навътре към лумена.

Още за ларингита четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари