Каква е цената, която светът плаща за климатичните промени? Доходите падат с 19%

Развитите страни не могат да мислят, че ще бъдат подминати от случващото се
Обновена: 28 апр 2024 07:32 | 28 апр 2024 07:30, Камелия Цветанова
49
Каква е цената, която светът плаща за климатичните промени?  Доходите падат с 19%
Снимка: БГНЕС

На 22 април светът отбеляза Деня на земята, но равносметката за климатичните промени и влиянието им върху околната среда е горчива. Екстремните метеорологични явления се увеличават, климатът се променя и оформя нови пейзажи и начини на живот (в отрицателния смисъл), като световната икономика е все по-подвластна на тези явления. В голямата си част те засягат ключови сектори като селското стопанство, промишлеността, търговията по плавателните пътища.

Климатичните промени ще намалят бъдещите глобални доходи с около 19 на сто през идните 25 години в сравнение с един въображаем свят, в който няма затопляне, като най-бедните райони и хората, най-малко отговорни за климатичната криза, ще понесат най-големия финансов удар.

Тази теза се потвърждава и от ново изследване, публикувано на 17 април в списание "Нейчър" от изследователи от германския институт за проучване на климатичните промени в Потсдам. Икономическото влияние на климатичните промени върху доходите на отделните хора вече се оценява на около 38 трилиона долара годишно до 2049 година. До 2100 година финансовите разходи може да се удвоят спрямо оценката от предишни проучвания.

Новият документ подчертава, че страни като Германия (-11 на сто), Франция ( -13 на сто), САЩ ( -11 на сто) и Великобритания (- 7 на сто) ще загубят дял от брутния си вътрешен продукт (посоченото в скоби) дори до средата на века. Най-засегнати ще са страните във вече горещите региони, сред които са Боствана (-25 на сто), Мали (-25 на сто), Ирак (-30 на сто), Катар (-31 на сто), Пакистан (-26 на сто) и Бразилия (-21 на сто).

"Предвиждаме сериозно намаление на доходите в по-голямата част от регионите, сред които Северна Америка и Европа, като най-засегнати ще са Южна Африка и Азия. Тези понижения се дължат на въздействието на климатичните промени върху различни аспекти, свързани с икономическия растеж като селскостопанските добиви, производителността на труда и инфраструктурата". Това заяви авторът на проучването Максимилиан Коц.
Ноа Дифенбау, професор и изследовател в университета "Станфорд", твърди, че климатичните промени ще изострят неравенствата, тъй като е очевидно, че финансовият удар няма да бъде разпределен по равно и това ще доведе до миграция, бедност и конфликти.

САЩ и Европа са в риск

Развитите страни не могат да мислят, че ще бъдат подминати от случващото се, тъй като балансът и при тях ще е тежък, пише италианското издание "Мъни".

В статия, публикувана в "Кънсюмър рипортс" (американска потребителска организация с нестопанска цел - бел. ред.) от консултантската компания Ай Си Еф (ICF), се посочва, че личните загуби от изменението на климата в рамките на целия живот на дете, родено в САЩ през 2024 година, биха могли да достигнат 500 000 долара. Документът подчертава също, че цените на основни елементи от разходите за живот в САЩ ще нараснат заради изменението на климата.

Очаква се жилищните разходи да се увеличат със 125 000 долара в рамките на живота на човек, роден през 2024 година, заради по-високите разходи за поддръжка и застраховки, дължащи се на рисковете от наводнения и други щети, свързани с  метеорологичните условия. Освен това цените на хранителните стоки ще се повишат с около 33 000 долара през живота на дете, родено през 2024 година, заради нарушения в селскостопанското производство и прекъсвания във веригите за доставки, според документа. Прогнозите са, че и други разходи като за електроенергия, транспорт и здравни грижи ще нараснат значително през идните години.

А Европа? Според нов научен анализ ЕС е преживял най-топлата година в историята си през 2023 година, което е индикация за още по-опасно бъдеще за и без това най-бързо затоплящия се континент в света. Учените от програмата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник" и Световната метеорологична организация уточняват в годишния си доклад, че заедно с 2020-а, миналата година е била най-топлата в исторически план на Стария континент, като рекордните жеги са били причинени както от климатичните промени, така и от метеорологичното явление Ел Ниньо.

Жегата е довела и до екстремни метеорологични явления, включително наводнения, тъй като по-топлата атмосфера може да задържи повече влага, причинявайки силни дъждове при освобождаването си.
Наводненията в Словения миналата година са засегнали 1,5 милиона души. Гърция стана жертва на най-големия пожар, регистриран в ЕС: опожарени 960 квадратни километра, двойно повече от площта на Атина. Алпийските ледници са загубили 10 на сто от останалия си обем през 2022 и 2023 година.

Всичко това вече променя и потапя в криза системите на труда и търговията, като предупреждението за германските реки, по които минават плавателни съдове, продължава да е в сила. В Европа вече се говори за война за вода и храна. И това също е част от горчивия баланс на климатичните промени. /БТА, Галя Горнишка/
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: климатични промени
Още от Технологии
В прегръдката на Golden Hour: Xiaomi и блясъкът на новата серия смартфони Xiaomi 14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Рашизъма преди 1 седмица
До Анонимен Пропусна да отбележиш рашизъма - там са най-бедни!
34
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
Доходите падат, защото зелените тарикатипрокарват налози, уж за климатичните промени, а всъщност за безбройните им конференции-почивки в най-луксозните курорти!!! Отделно после лобитата им преразпределят на избрани компании, откъдето се връща пак рушвет за тях. Плоско по същество, но никой не го разкрива, защото всички са в играта с преразпределянето на допълнителните данъци, такси, акцизи и т.н.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доходите падат не заради климатичните промени, а заради мерките срещу измислените климатични промени. Скоро зелените шарлатани ще висят по дърветата.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Капиталистите и империалистите ви лъжат, че бедността по света е от климатичните промени. Тя е от войните, превратите и интересите на империализма и капитализма на Запада по света.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На който му е топло, да отива на Марс. На който му е студено, да отива на Меркурий. Мъск ще ви заведе и няма опасност да се върнете пак в променената и унищожена Земя от климатичните промени.
30
3
 
2
 
! Отговори
... преди 1 седмица
климатичните промени вече засягат всички нас! хубавото е, че едва сега се започва! лошото е, че ще има преселения, те и сега са започнали, тези преселения ще доведат до войни, а войните ... е всеки сам да си определи как му дайстват войните! Но пък най-хубавото е, че населението на земята ще намалее! понеже сега вече сме над 8,2 млрд. души! а само до преди 40 години бяхме 3.5 млрд. души! интересно колко ли ще сме след 10-15 години! надявам се да не сме 12 млрд! щото ...
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цялата тази работа в за да ни измъкнат и последните стотинки от джоба. На всеки 84 години се повтаря този цикъл със затопляне на климата, и после охлаждане,но това йдобно не се споменава никъде. Шепа юнаци с промити мозжи протестираха срещу дизелите във Франция, а 30 км. по на юг френските фермери изгориха 50 000 стари гуми и те да протестират. Но това явно за никого не е проблем. Цялата "зелена" политика е измама за пари.
28
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
В България с колко ще паднат доходите - с 20%, с 30% или с 40%?!
27
1
 
2
 
! Отговори
зелясала идея преди 1 седмица
без руски енергийни ресурси.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доходите намаляват,защото дават милиарди да подклаждат войни,а в интерес на истината бомбите най-много замърсяват.В Европа заради откачените санкции си стана инфлацията.От Глобално затопляне минаха на климатични промени и то екстремни,защото пръскат с химия да сеят облаци и инсталираха гигантски вентилатори по цялата планета.За ефекта на пеперудата сте чували.
25
0
 
6
 
! Отговори
без думи преди 1 седмица
на снимката: "Да ви пи.. на зелената идея!; зелената идея - Хи,хи хи!"
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато червата на зелените рекетьори не бъдат разнесени по улиците и площадите на Европа, нормалният европеец ще продължава да обеднява!
23
0
 
16
 
! Отговори
зелената преди 1 седмица
глупост трябва да спре!
22
0
 
22
 
! Отговори
Чико преди 1 седмица
Най-голямата лъжа е че обикновения човек е виновен за климатичните проблеми.
21
0
 
15
 
! Отговори
Fena преди 1 седмица
Колко пари се губят от самото затопляне и замърсяване на климата и колко пари се губят от глупавите "зелени сделки" и глупавите европейски стратегии и политики? Да похарчиш 300 млрд евро и накрая да помолиш всички да се къпят само в четвъртък? Колко пpocт трбява да си, за да стигнеш до тук?
20
0
 
6
 
! Отговори
с двата крака преди 1 седмица
скачаме върху еко-мотиката! Цицината не е толкова стерашна защото е причинена от дръжка от рециклируем материал!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 19. Ами като ЕС го ръководят големи бели птици никой друг не ни е виновен.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 22. А с перките и слънчевите панели не се ли замърсява? И войните не замърсяват ли? Защо никой от ЕС не е направил изчисления колко замърсява войната в Украйна? Но иначе направили изчисления колко вреди на природата да си отглеждане домати в двора.
17
0
 
6
 
! Отговори
Революция преди 1 седмица
и преразпределение на приходите. Всички знаят как.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Богатите са си удвоили парите за последните 2-3 години, иначе да вашите доходи падат РОБИ!