Слънчогледово олио или зехтин – кое е по-полезно?

За готвене е препоръчително слънчогледовото олио
16 мар 2016 09:37,
5
Слънчогледово олио или зехтин – кое е по-полезно?
Reuters, архив

Въпреки ползите на зехтина, е препоръчително за готвене да се използва друга мазнина, като слънчогледова или царевична. Оказва се, че хората, които имат високи нива линолова киселина в кръвта си, която се съдържа в тези масла, имат по-малко мазнини по тялото си, включително и около жизненоважните им органи. 

Тези фактори се свързват с по-дълъг живот и продължителна активност за по-дълго. Хората, които имат по-високи нива на линолова киселина, също така имат понижен риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания. 

Мазнините в маслините са широко препоръчвани за поддържане на сърдечносъдовото здраве, но в сравнение с масла като слънчогледовото и царевичното, предлагат по-малко ползи. 

Линоловата киселина е полиненаситена омега-6 мастна киселина, която се намира в изобилие в много ядки и семена, включително гроздови, слънчогледови, макови, шафранови, конопени, царевични, сусамени, както и в орехите.

Повече за ползите на слънчогледовото олио и зехтина четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За готвене само масло и мас- не се окисляват при висока температура.Мазнините не са страшни - страшни са въглехидратите.С мас и сланина не може да се преяде, докато с торта и хляб - винаги
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако се налага олио за готвене, зехтин за салати... кое му е сложното?
2
5
 
12
 
! Отговори
pepe преди 8 години
Сега очаквайте облъчени бгМами и бгТатковци да започнат да плюят. Щото бабите им само зехтин са яли и са пържили с него.Всяко хлапе знае, че Екстра Върджин зехтина е крайно непрепоръчителен за пържене - да не кажа вреден и отровен.Нямам нищо против Зехтин и всякакви други видове мазнини, но ми е смешно как някои домакинства с лекота изхвърлиха и заклеймиха олиото.
1
1
 
31
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Охххх, обърках се вече кое е полезно и кое не е. Дали да пия кафе или да му врътна една халба бира - едното е за сърцето, другото за бъбреците, дали да му хапна кюфте от екологично агнешко, или зелена салата без нитрати, или просто да отворя хладилника и квот- това.