Падат глобите за надвишен лимит на направления

Социалистите недоволстват – водела се война срещу хората
Обновена: 30 мар 2016 13:40 | 30 мар 2016 13:37, Камелия Цветанова
13
Падат глобите за надвишен лимит на направления
Снимка: архив Reuters

Край на глобите за джипита, които надхвърлят лимита си за издаване на направления, обеща здравният министър Петър Москов.

Досега НЗОК санкционираше личните лекари, ако не дай си Боже, надхвърлят сметките и за месец дадат повече направления за специалист на болните си пациенти. Тази разпоредба не се харесваше нито на джипитата, които се оказваха просто търговци, нито на пациентите, които въпреки че си внасят добросъвестно здравните осигуровки, в крайна сметка бяха принудени да си плащат за частен прием при специалист.

"Ще се върне стара методика и ще има отмяна на санкциите за надвишаване на направленията. Само когато се надвиши лимита на РЗОК, тогава ще има санкции", обяви Москов и отчете пред депутатите, че е изпълнил част от исканията на протестиращите лекари.

Едно от тях е джипитата да имат възможността за 24-часов ангажимент към пациентите си. Връщат се и четирите профилактични прегледи за пациенти с хипертония, които отделно ще имат още два при кардиолог.

"За всичко, което е резонно съм на разположение на личните лекари", коментира здравният министър.

Според него обаче не е приемливо нежеланието на джипитата да има ясни критерии за резултата от дейността им.

"Трябва да има критерии каква част от пациентите, които личните лекари наблюдават е било нужно да стигнат на по - горните нива и съответно по-добрите лекари да бъдат поощрявани за сметка на други", подчерта той.

Очаквано депутатите от БСП, по чието искане Москов беше изслушан в парламента, не останаха доволни от него.

"Чухме изказване, което точно описва ситуацията в здравеопазването - хаос и лутащи се хора. Министърът е издал заповед на частните болници да правят графици и да преглеждат. Това показва, че положението в здравеопазването е военно. Може би трябва да започне мобилизация на лекари, сестри и санитари", коментира соцлидерът Михаил Миков.

Според него това е война срещу хората, които ще платят с живота си и заради това премиерът Бойко Борисов трябва да се заеме пряко със здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
К. Денчева преди 8 години
Възмутително е да се наказват с глоби добрите лекари, затова, че са обърнали повече внимание на пациентите и са превишили лимита за направления! Как тогава ще се оценява трудът им, след като не трябва да се консултират със своите колеги по дадена специалност и трябва на свое усмотрение да лекуват пациентите, за да не бъдат санкционирани? Недопустимо е сегашните лекари да се превръщат в еднолични търговци и чиновници и да не могат да се наслаждават на професията си, както се изрази една лекарка.
12
0
 
1
 
! Отговори
Браво!! преди 8 години
Ейзоидски ход- допълнително ще задълбочи хаоса.Вместо праивилното решение - да се озаконят и разширят правомощията на Джи Пи - тата и с това да се въведен строг но справедлив и действен ред .....йезуидското ......без глоби пи перразход?!?Възможно ли е? *** и истински нуждаещи ще тръгнат да иска направления със скърцане на зъби ,но без медицински обосновани аргументи.........резултат ще е финансов погром
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едните глоби падат от другите ще си наваксат двойно защото служителите на касата действат под заповед ,следващата е да броят подписи листи изписани опаковки на лекарства и други които им заповядат защото те също работят за заплата каквото им нарядят това изпълняват .Това не е решение
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dlМожеш ли да обясниш без да мрънкаш как ОПЛ искат да разпределят едни пари. Щото явно си много добър специалист и си запознат с лекарската тематика.
9
0
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
РЕШАВАНЕТО И НА ВЬПРОСА СЬС ЗДРАВЕНАКАЗВАНЕТО ОПИРА ПАК ДО БОЙКО А СТИГА БРЕ КАТО Е ТАКА ПРЕМИЕРА ДА РАЗПУСНЕ ПАРЛАМЕНТА УВОЛНИ ВСИ4КИ МИНИСТРИ---ТЕ И БЕЗ ТОВА ГО 4АКАТ КАКВО ЩЕ ЗАПОВЯДА И ДА СИ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТА ИЗЦЯЛО ТОЕСТ ДЬРЖАВАТА ДА ТРЬГНЕ ПО--БЬРЗО НАПРЕД 4ОВЕКА ПО4ТИ НЕ СПИ ЩЕ СЕ СЬСИПЕ АКО ПРОДЬЛЖАВА ТАКА
8
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 8 години
За Джи Пи -тата критерия за добра практика е броя на пациентката му листа и и изборите през 6 месеца.повече пъи са избирани даже от Премиера ни Генерал Бойко Борисов.Другото е формализъм и бумащина
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега какво е ?! "Инженера " си взема талона и и на втория преглед дава препоръка към Джи Пи- то за консулт при друг " инженер" или иска нов талон поради изтичане срока на талонаПри вариант на Др-Семерджиев пациента поема ангажимент да изпълни препоръките ,зада оздравее .И второто предимство пак в първия рамков договор беше ,че катогорично имаше текст ,че който не е доволен от медицинската услуга ,която му предлага Здравната каса може за своя сметка да отиде на частен преглед.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Също подкрепям Министър Москов в стремежа му да рестартира реформата.Но при Министър Семерджиев имаше в първия рамков договор ясен регламент - джи Пи- пстрога преценка изпраща на консултация , а специалист ,ако след двата прегледа ,които касата му заплаща ,ни и завършил лечението продължава да го лекува като пациент вече си заплаща следващите прегледи с цена на вторичен пр ,
5
3
 
1
 
! Отговори
dl преди 8 години
До сега не съм чула едно приемливо изказване на лекари относно реформата ,за която неправомерно обвиняват д-р Москов.Д-р Семерджиев по една телевизия само мрънкаше и нападаше,никакви сносни обяснения,въпреки логичните въпроси на водещият.Съпротивата е огромна,става дума за много пари,които ОПЛ искат да разпределят,но парашутът не се отваря.Аз подкрепям усилията на министъра,защото трябва да се сложи ред.Всичко може допълнително да се доизкосури,но не със стачки,а с преговори с ясни искания.
4
0
 
4
 
! Отговори
и до 2 преди 8 години
За да няма ужилен "Стършел - лекар с тясна специалност ,който не просперира" нормалното е /както е във всички бели държави/ Правомощията на Джи Пи-тат да се разширят и да се зачитат.От никоя гледна точна не е редно некомпетентен пациент заради това ,че е внесъл 8% или още по зле 16.80 да налага мнение или да има изисквания без за да медицински обосновани.
3
2
 
1
 
! Отговори
Справедлив преди 8 години
Министър Москов е коректен и мнението на онези дето 25 години не направиха нищо за подобряване статута на населението ,по - разумно би било да подкрепят или поне да си кротуват.Безлиминто и безгранично ползване на наличен ресурс няма никъде по света!!!Това ще доведе до банкрут системата. Трябват подзакови наредби и точен регламент...
2
5
 
11
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
личен лекар = диспечер с голяма заплата
1
4
 
16
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 8 години
*** парче с безумния поглед няма как да разбере, че няма как хората да се разболяват по график и според броя на направленията. След като има система за здравно осигуряване, всеки който редовно си плаща осигуровките трябва да има неограничен достъп до здравна помощ тогава, когато му се наложи, а не тогава, когато Москов реши. Да си ходи и да се завира в дупката от която е изпълзял и повече да не се показва пред хората.