Розмаринът засилва паметта. Чаят от мента – също

Учени доказаха благоприятното въздействие на билките
28 апр 2016 16:14, Красимир Ангелов
2
Розмаринът засилва паметта. Чаят от мента – също
Снимка: Reuters

Розмаринът засилва паметта с 15%, доказаха учени, цитирани от "Дейли телеграф".

За добрата цел дори не е нужно дори разстението да се консумира, а е достатъчно само да има такъв аромат в помещението. Процентът може да не изглежда голям, но той е достатъчен за възрастен човек да си спомни, че трябва да си изпие лекарствата, сметнаха експертите.

Според учените от университета на Нортъмбрия, при вдишването на аромат от розмарин летливите съединения преминават в кръвта през дробовете и достигат до мозъка, където въздействат върху процесите на паметта.

Учените са проверили въздействието на подправката върху възрастни хора с помощта на 150 здрави пенсионери. Те са седели в помещения, ароматизирани на розмарин, лавандула или без аромат, като е трябвало да предадат някакво съобщение в определен момент или да разменят задачите си с друг човек.

Безспорно е установено, че седящите в стаята с аромат на розмарин се представили много по-добре в теста за памет от останалите две групи.

С друг експеримент същият екип установи, че чаят от мента засилва дългосрочната памет, работната памет и вниманието, за разлика от чая от лайка, който значително намалява концентрацията.

"Интересно е да се наблюдава противоположният ефект върху настроението и когнитивните способности на два различни билкови чая“, каза д-р Мос от екипа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
angeliada преди 8 години
стана ми интересно и любопитно