6 храни за сърцето и мозъка

Не всички мазнини са вредни за здравето
12 юни 2016 11:21,
5
6 храни за сърцето и мозъка
Източник: Reuters, архив

Мазнините не биват само вредни. Напротив има мазнини, които са есенциални за тялото. Тях организмът няма как да набави, освен чрез храната. Полезните мазнини са необходими за функционирането на мозъка. Без тях мъжкото тяло, например, не би разполагало с потенциала си на сила. С тяхна помощ се получава енергия, образуват се клетките, транспортира се кислород до тъканите, предотвратява се образуването на плаки в кръвоносните съдове, отделят се простагландини, които играят съществена роля за възстановяване на здравето при възпалителни процеси, болка и повишена температура.

 
По препоръките на експертите по хранене 30% от калорийния ни прием за деня е нормално да идва от богати на мазнини храни. Този прием обаче не бива да се основава само на консумация на наситени мазнини, които са едни от основните виновници за атеросклероза, коронарна сърдечна болест, инфаркт и инсулт, метаболитен синдром и диабет, така че стремежът трябва да е в седмичното меню да присъстват колкото се може повече ненаситени мазнини.
 
Ненаситени мазнини се съдържат в храни като риба, зехтин и маслини, цели яйца, бадеми, авокадо и... черен шоколад. Съставът на полезните мазнини в тези продукти обаче не е идентичен. Какво ни дават богатите на полезни ненаситени мазнини храни?
 
1. Рибата – предимно мазните видове като сьомга, сардини, скумрия, херинга и пъстърва – са богати на омега-3 мастни киселини. Омега-3 са съществени за здравето на сърдечносъдовата система. Рибата и морските деликатеси, освен това съдържат особено редки полезни белтъчини, които подпомагат възстановяването на тъканите и „поправят“ щети нанесени в организма от свободните радикали. Това означава, че хората, които ги консумират редовно, правят най-доброто за сърцето си и мозъка, в това число предпазват се от деменция и депресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: мазнинилипиди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дали?!?!?!?!разбира се, че не можеш да живееш без въгл.хидр.Не го казвам аз...то си е така ...биохимия чоек
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не можеш да живееш без тях------------------------Дали ?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
въглехидратите са осн. източник на енергия в тялото . Разграждат се още в устната кухина от амилазата в слюнката . чрез процеса гликолиза и по нататъшно разграждане в цикъла на кребс се получава вода+цо2+ съед.то АТФ което съдържа макроергични връзки, разкъсването на които доставят енергия на тялото за функциите му. Въглехидратите НЕ са вредни, не можеш да живееш без тях ;) извинете за правописа пиша от телефон
2
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
по принцип всичко със захар си е отрова,а за изкуствените подсладители,като аспартам са си направо токсични отпадъци.Съвременните храни са пълни с тях ,това е геноцид и всеки по-буден знае кой точно стои зад това масово отравяне на хората и с каква цел,да не се впускам в много обяснения!
1
2
 
3
 
! Отговори
LiveEvil преди 7 години
Мазнините не са вредни - въглехидратите СА!Те се консумират в огромни количества.