Признаците на отравяне с гъби. Какви са?

Опасно вредни могат да бъдат не само диворастящите, но и култивираните
21 юни 2016 17:37, Eкип на Puls.bg
4
Признаците на отравяне с гъби. Какви са?
Снимка: flickr
Гъбите са една от предпочитаните храни на масата, които са не само вкусни, но и полезни. Някои предпочитат диворастящите видове, докато други избират предлаганите от супермаркети – култивирани гъби.
 
За съжаление, се оказва, че не само при диворастящите съществува реална опасност от натравяне, но също и при култивираните такива. Това се дължи на факта, че съдържанието на вода в гъбите е твърде голямо – 90-92% , което ги прави податливи на бързо разваляне. Освен това има значение правилното им съхранение, както и условията, при които те се транспортират. От значение е култивираните гъби да се закупуват от лицензирани източници, които да гарантират за тяхното качество. Освен това качеството на гъбите значително намалява в рамките от 3-4 дни, след като са били набрани.
 
При диворастящите двойници на ядливите гъби реалната опасност от смърт е сравнително по-голяма от тази при натравяне с култивирани гъби. Това се дължи на факта, че повечето от двойниците са с приятен вкус, а токсичните прояви на някои от тях се забавят.
 
Чести са натравянията със зелена мухоморка. Нейните токсини атакуват няколко основни органа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: отравянегъби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
0
 
! Отговори
agata преди 7 години
ey golyam 4eshit ste bilgarite, priznatsi za otravyane, a vıtre nishto, kakto vsyaka vasha rabota- da se biete po girdite mnogo, ama rabota yok
1
1
 
6
 
! Отговори
скокондрил преди 7 години
На първо време ,започваш да харесваш "Жени-ГЕРБ",после искаш Мая Манолова да те защитава от извънземните,после незнам,заспах