Чешмяната вода – безопасна или течаща отрова?

Водата в парковете обаче ставала за пиене
13 юли 2016 10:52,
8
Чешмяната вода – безопасна или течаща отрова?
Снимка: Flickr

"Водата в парковете е годна за пиене", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR биологът д-р Сергей Иванов. По думите му, голяма част от ЕС няма доверие към българската здравна система, а контролът на питейната вода е част от нея.

"Според здравното министерство няколко процента от пробите, които се взимат, са с отклонение", обясни д-р Иванов. Той каза още, че според изследването, което е правено с активните потребите, отклоненията са около 40%.

"Част от тях са безобидни, а около 15% от отклоненията са с микробиологични показатели", посочи той.

"Когато хоратa виждат периодично мътна вода от чешмите, трудно можеш да ги убедиш, че водата е годна за пиене", заяви още докторът. По думите му контролните органи успокояват хората с грешна информация, а това води към недоверие към тях.

Според него понякога няма видими показатели, примерно с нитратите, които не могат да се почистят със съществуващите сега технологии.

"В Димитровград няколко пъти резултатите показват, че има замърсяване с нитрати, както и почти в цялата Тракия. Но те са в границите на допустимото", посочи експертът.

По думите му нитратите не довеждат веднага до последствия, но в дългосрочно ползване, водят до определен риск от заболяване, а това изобщо не е безобиден проблем.

"Той може да се реши с прости организационни мерки, но няма кой да поеме отговорност", сподели Иванов.

Медикът обясни, че където има повече земеделие, там водата е с повече нитрати.

"В столицата, в Западен парк, бяха открити микроорганизми, преди две седмици беше повторена пробата и вече нямаше проблеми", коментира гостът въпроса с чешмите в парковете. Проблеми преди е имало в течащите чешми в Панчарево и на Боянския площад. Това са местата, където водата не е изцяло чиста", посочи биологът.

Той обясни, че Кремиковци и Нови Искър са райони с проблеми. По думите му изследванията, които се правят от районната инспекция, не могат да заместят контролните органи.

"Водата по Черноморието има съвсем различен вкус, но това не означава, че тази вода може да предизвика някакви проблеми", констатира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна водата е мътна с изразен вкус на сяра. Блудкава е,не става за нищо. Голям *** Ползваме минерална бутелирана.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Чешмяната вода безопасна или течаща отрова?"---Борянче, я по-добре ТИ ми кажи, каква отрова е чешмяната вода - течаща или безопасна?А пък аз ще ти кажа, че е по-добре да се върнеш в 6-ти клас, и да наваксаш пропуснатите уроци по български език.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купете си TDS water purity тестер и ще можете да засечете колко ненужни елемента има във водата която пиете. Ще останете изумени от съдържанието на подобни замърсители които плуват в минералната вода. Те са най-вече хлор, арсеник, олово, живак.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чешмяната и минералната вода са вредни заради високото съдържание на неорганични вещества и минерали. Дестилирайте си водата и я пийте! Това е най-полезно и е доказано че лекува много видове заболявания. За повече информация потърсете статии от Andrew Norton Webber.
2
2
 
21
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Само вкарвате психози в интерес на търговците. Чешмяната вода е доста по-добра от тази която се налива в пластмасови бутилки и отлежава с месеци незнайно къде.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те половината марки на бутилирана вода са чешмянки. Банкя каква вода е според вас?