Най-честите зрителни проблеми при децата

Те се изявяват между 18-ия месец и 4-годишна възраст
18 юли 2016 14:22, Eкип на Puls.bg
0
Най-честите зрителни проблеми при децата
Източник: Reuters
Грижата за очите трябва да започне още в детска възраст. В първите няколко месеца от живота си детето може да вижда предмети на около 20-25 сантиметра. Към 12-16-та седмица зрителната им острота се подобрява и те виждат все по-чисто и все по-надалеч. С израстването децата постепенно развиват координацията на тялото, ръцете, способността да преценяват разстоянието до даден обект и др.
 
Зрителните проблеми на децата започват да се появяват между 18-ти месец и 4-годишна възраст. Най-честите нарушения са „мързеливо” око (амблиопия) и кривогледството (страбизъм).
 
При амблиопията едното око вижда много по-слабо от другото - доминантно око. Причината за това е, че в ранна детска възраст едното започва да фокусира по-трудно от другото. Информацията, която мозъкът получава от него, не е ясна и точна. Така постепено мозъчната кора започва да пренебрегва зрителната информация, идваща от по-слабо виждащото око и разчита повече на добре виждащото. По този начин спира изграждането на нервни пътища от по-слабо виждащото око и неговото зрение все повече се влошава. Резултатът е, че когато детето порасне, то ще вижда ясно благодарение на здравото си око до момента, в който не се появят зрителни проблеми и с доминантното око. Има много хора, които дори и не подозират, че едното им око не вижда добре и когато отидат на рутинен преглед за острота на зрението, осъзнават разликата между двете си очи.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари