Смъртта по цигарите ще спре ли страстта у пушачите?

Стряскащите картинки са насочени към младите, смята експерт
27 юли 2016 12:14,
64
Смъртта по цигарите ще спре ли страстта у пушачите?
Снимка: Архив Reuters

Върху част от кутиите на цигарите на пазара вече има стряскащи картинки. Първоначално е имало доста по-стряскащи изображения, но естетическото чувство надделяло и са премахнати, обясни д-р Гергана Гешанова от сдружение "България без дим" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Този начин на пакетиране все по-често се разпространява и има доклад на СЗО, че така трябва да стане, отбеляза и икономистът Красен Станчев.

Според него обаче не е работа на правителството да се занимава с такива частни сфери като здравето и по този начин "започват да разглеждат избирателите като идиоти, които не могат да преценят кое е вредно за тях или не".

Пушенето е сериозен проблем, посочи д-р Гешанова. Тя обаче е 100% убедена, че "всеки пушач, който види тази кутия няма да се стресне от тази картинка и няма да спре да пуши. Това не работи по този начин, особено за тези, които искат да пушат".

Стряскащите картинки са насочени към хората, които искат да се откажат от тютюнопушенето и най-вече към младите хора, поясни д-р Гешанова. Според нея в България няма достатъчно превенция и младите хора не са запознати с вредите. Тя цитира и доклад на СЗО, според който българките на 15 години са на второ място в Европа по пушене.

Цената на цигарите не е фактор за тяхното спиране, отбеляза Станчев. Икономистът отчете, че през 2015 г. са изпушени повече къса цигари спрямо 2014 г.

"За 2015 г. приходите от акцизи от тютюневи изделия са приблизително равни на тези акцизи от горива. Министерството на финансите, Митниците, за да осъществят тази регулация, ще трябва да правят някакви други неща, които ще ги отдалечат от други важни неща, които ще трябва да правят за приходите", добави той.

По думите на здравното лице, ако цените на цигарите се увеличават само с няколко стотинки, нищо няма да се усети.

"Заради това страните, които искат да постигнат някакъв резултат, ги увеличават рязко и тогава пушенето намалява и с цените", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ако наистина искате да помогнете на пушачите просто спрете продажбата на цигари.Това няма да стане , защото ще загуби бюджета, цигарената индустрия, турците, които отглеждат тютюн, лекарите, които лекуват, аптекарите , които продават предписаните от лекарите медикаменти и т.н.Лицемери!
47
6
 
3
 
! Отговори
asd преди 7 години
До 11Защо да не ме интересува темата. Все пак имам 2 деца. Надявам се да не станат пушачи и да живеят в свят с по-малко канцерогенен дим. И сравнението с други неестествени прояви на съвременния човек ти е малко неточно. Точно пушачите вървят срещу природата и се тровят сами - както гейове и вегани вървят срещу природата и си защитават интересите като сектанти и наркозависими.
46
5
 
1
 
! Отговори
asd преди 7 години
Да вземем 100 пушачи и 100 непушачи.Ако тази мярка помогне да се откажат 5 от пушачите и 10 от непушачите се откажат да станат пушачи - това е постигнат ефект. След 20 години пушачите ще са 10%, а не както сега 60%. И не може да забраниш лесно нещо, което последните 100 години се е продавало свободно и е довело до масово пристрастяване. Може да се прави постепенно с различни мерки - акциз, антиреклама и т.н.
45
6
 
1
 
! Отговори
Злостър преди 7 години
, които пушат да пушат на места, където няма хора, които не пушат. Цигарите, такива каквито ни ги бутат сега, са пълни с отрови и химикали. Затова постоянно ги осъждат за десетки милиарди долари. Цигарите освен друго и пристрастяват, като алкохола, т.е. те са дрога и трябва да се третират като такава. Ако ли не, тогава трябва да разрешат всички природни блага - тютюн, алкохол, марихуана и т.н.
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да спрат алкохолиците и наркоманите защото те вредят на другите хора. Пушача си пуши кротко и не изпада в разни странни състояния. Това е поредната глупост и безмислица.
43
12
 
8
 
! Отговори
до дедо преди 7 години
До ДедоДедка, хайде сега да помислим. Кога за последен път новините в 20:00 часа започнаха така: Днес 100 човека умряха от пушене на цигари, погребения ще има утре в цялата страна. Кога си чул това? Знаеш ли, че всеки ден поне 300 българи умират от болести причинени от цигарите. Случайно да са умрели толкова хора от катастрофи днес или вчера? Хайде си седни на дупето и се успокой малко. Не подкрепям пиенето, но цигарите са убиец 1 в България и по света.
42
3
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
А стикери на алкохола?Колко убийства след изпиване на 5 водки са станали и колко след изпушването на 5 цигари?
41
10
 
8
 
! Отговори
НИКОТИАНА преди 7 години
Вече втори ден ни занимавате с вмирисаните катраници , зависими до такава степен , че не признават нищо и никой ,освен цигари ! Оставете ги да се тровят , като им е толкоз акъла !
40
7
 
2
 
! Отговори
СВИКНАЛ? преди 7 години
До Анонимен-10Най-точно казано пристрастен наркоман яростно отричащ истината - това си ти .
39
0
 
15
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Мен лично картинките не ме влияят. И сега не чета надписите по кутиите. Но като са толкова загрижени за здравето на хората, нека криминализират отглеждането и преработката на тютюн. Ама не им стиска ... много парички се губят.
38
4
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
Много ти е лесно така"признавам всичко, само ме оставете на мира ".Така разсъждават безотговорните хора. Незнам какви проблеми имаш, но стегни се, вземи се в ръце, пич!
37
8
 
7
 
! Отговори
Мисли с главата преди 7 години
Факт е че пушенето е зависимост към наркотик. Пушачите са наркомани и това е факт. Не обиждам никой. Наркоман е човек който приема дадена субстанция ежедневно и мисли, че тази субстанция, ще промени с нещо живота му. Мисли, че ще го направи по концентриран, по спокоен и ще му свали стреса. Някои наркомани мислят че цигарите правят почивката им по-хубава. Тютюна не притежава такива свойства. Жените пушачки стават грозни, а мъжете импотентни и болни. За съжаление те са прецакани от индустрията.
36
5
 
7
 
! Отговори
Марк Твен преди 7 години
Тютюнът е единственият продукт, разрешен за консумация, който води до смъртен изход, когато се използва по предназначение. При него няма безопасно минимално ниво на приемане. Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква висока степен на психическа и физическа зависимост която е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в най‐често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик. Картинките няма да накарат пушачите да спрат да пушат!
35
3
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
Ако не се интересуваш от здравето си, мен още по-малко ме интересува но поне не се прави на невинен.Пушачите вредят на семействата си и хората, които ги заобикалят.Затова не отричай огромната вреда от цигарите,поеми си отговорността
34
4
 
13
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Преди давах месечно 150-200 лв за цигари. Като ги спрях, започнах да си купувам маркови питиета, предимно качествено вино и малко уиски. Удоволствието е по-голямо, няма ги жълтите зъби и катранът в белия дроб, изчезна и вонята от устата ми, която и мен самия плашеше. Страшно съм доволен от направения избор.
33
2
 
0
 
! Отговори
До 43 преди 7 години
Вместо да се фукаш с лексиката си, приеми грозната истината за цигарите и не се право на света вода ненапита
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушещите тютюн са зависими, подобно наркоманите, държат се като зомбирани. Обезумяват, когато нямат под ръка цигари, не ги свърта. Нищо не може да ги откаже, ако не вземат еднолично твърдо решение за това. Лично е проверено.
31
9
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 7 години
Акцизът е напълно недостатъчен,поинтересувай се колко струва един онкоболен на държавата и не ме разсмивай,грамотния
30
0
 
9
 
! Отговори
ист преди 7 години
Борбата против тютюнопушенето се води, за да не победи. ДДС , акциза и контрабандата хранят политиците. Ако на кутиите има нарисувано АКО, който си пуши, пак ще пуши.
29
1
 
0
 
! Отговори
До аадса преди 7 години
Ти за по-грамотен ли се мислиш?