Смъртта по цигарите ще спре ли страстта у пушачите?

Стряскащите картинки са насочени към младите, смята експерт
27 юли 2016 12:14,
64
Смъртта по цигарите ще спре ли страстта у пушачите?
Снимка: Архив Reuters

Върху част от кутиите на цигарите на пазара вече има стряскащи картинки. Първоначално е имало доста по-стряскащи изображения, но естетическото чувство надделяло и са премахнати, обясни д-р Гергана Гешанова от сдружение "България без дим" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Този начин на пакетиране все по-често се разпространява и има доклад на СЗО, че така трябва да стане, отбеляза и икономистът Красен Станчев.

Според него обаче не е работа на правителството да се занимава с такива частни сфери като здравето и по този начин "започват да разглеждат избирателите като идиоти, които не могат да преценят кое е вредно за тях или не".

Пушенето е сериозен проблем, посочи д-р Гешанова. Тя обаче е 100% убедена, че "всеки пушач, който види тази кутия няма да се стресне от тази картинка и няма да спре да пуши. Това не работи по този начин, особено за тези, които искат да пушат".

Стряскащите картинки са насочени към хората, които искат да се откажат от тютюнопушенето и най-вече към младите хора, поясни д-р Гешанова. Според нея в България няма достатъчно превенция и младите хора не са запознати с вредите. Тя цитира и доклад на СЗО, според който българките на 15 години са на второ място в Европа по пушене.

Цената на цигарите не е фактор за тяхното спиране, отбеляза Станчев. Икономистът отчете, че през 2015 г. са изпушени повече къса цигари спрямо 2014 г.

"За 2015 г. приходите от акцизи от тютюневи изделия са приблизително равни на тези акцизи от горива. Министерството на финансите, Митниците, за да осъществят тази регулация, ще трябва да правят някакви други неща, които ще ги отдалечат от други важни неща, които ще трябва да правят за приходите", добави той.

По думите на здравното лице, ако цените на цигарите се увеличават само с няколко стотинки, нищо няма да се усети.

"Заради това страните, които искат да постигнат някакъв резултат, ги увеличават рязко и тогава пушенето намалява и с цените", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
ааадса преди 7 години
До До 33Яко си грамотен иначе
27
10
 
0
 
! Отговори
До 33 преди 7 години
Не искам да те спасявам, бъди спокоен, но защо с моите осигоровки трябва да ти плащам лечението.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90% от раково болните са пушач и,и са облъчени от полония съдържащ се в цигарата. С една дума пушачите са си наркомани
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еех да имаше някой да ми ги дава без пари, пък ако ще всяка цигара в такава картинка да ми я увива..
24
3
 
1
 
! Отговори
Льольо преди 7 години
А,бе оставете ги да се тровят без чужда помощ, щом това е което искат: )))
23
9
 
3
 
! Отговори
Статистиката преди 7 години
Най-ме кефят пушачи дето разсъждават така - познавах един дето пушеше и пиеше пък умря на 80-90 години. Те пропускат момента че лично на тях никой не им казва че ще живеят малко и ще умрат мъчително. Просто вероятността за това е с 40 % по голяма от непушач. Това все пак показва някаква тенденция, която е неуспорима.
22
4
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
Дай ми пържолата пък ти пуши, ха-ха.Бензпирена ако не го вдишваш е безвреден.
21
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До нагоре нагоре 25Дали производителите на цигари ще се вслушат в съвета ти? Не вярвам, защото ако те послушат трябва да фалират...:)
20
1
 
13
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
в една добре изпечена на скара пържола има 4 пъти повече бензопирен в сравнение с дима от една цигара. За автомобилните газове /особено от дизелови автомобили/, за въглищата и тн въобще не ми се говори в какви количества е.
19
5
 
2
 
! Отговори
Бивш пушач преди 7 години
Зизи, от цигарите по-вредно нема, вервай ми!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не няма да спре, аз си купих страхотно красива табакера и просто картонената кутийка заминава в коша!
17
1
 
4
 
! Отговори
До нагоре нагоре преди 7 години
при официални 15-20 лв , ме съмняваме контрабандните цигари да станат 10 лв , защото тяхната цена се определя на чист пазарен принцип, т.е ще има леко повишение на сегашнитъе цени, но не пропорционално.
16
2
 
15
 
! Отговори
Зизи преди 7 години
Хванали се за цигаритеЩо не пишат какви канцерогенни храни ядем, какво ядат и пият децата. Енергийните напитки също са вредни , в САЩ в училищата забраниха и кока колата. Никой не го е грижа за хората - високи цени и фалшиви грижи.
15
1
 
9
 
! Отговори
нагоре нагоре преди 7 години
най-евтините цигари да станат 15-20лв и ще видите как се спират.контрабандните ще са към 10лв което пак е мн за хората и ще ги откажат .А след като ги откажат ще идат и до терминал 2 защото нищо няма да ги задържа в БГ
14
2
 
11
 
! Отговори
bub преди 7 години
Пушила съм повече от 15 години. След като видях как баща ми почина от рак на белия дроб, разбрах колко съм била глупава, и повече не съм ги пипнала. Цигарите са отрова и даже сами си плащаме да се тровим. Самозалъгваме се, че на нас няма да се случи. Повярвайте случва се...но връщане назад няма..Сами носим отговорност за здравето си. Случи ли се най-лошото, няма пари с които да го откупиш обратно, нито на кой да се молиш за спасение..
13
2
 
0
 
! Отговори
БСП преди 7 години
Чрез цигари към прогрес. Това беше нашия девиз преди време, когато искахме да върнем тютюневия дим в заведенията. Ура другари!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Органите на дишането са особено уязвими. При повече от 80 на сто от пушачите са наблюдава бронхит. С годините той прогресира и става благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове.Рискът от заболяване от рак на белите дробове нараства право пропорционално на числото на изпушените цигари. Една от причините: 40 на сто от тютюневата смола се състоят от силния канцероген 3,4-бензспирен.Внезапната смърт сред пушачите мъже на 40 до 59 години настъпва 3-4 пъти по-често, отколкото сред непушачите на тази възраст.Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти
11
7
 
2
 
! Отговори
Алоу,анонимния пушач преди 7 години
Над 80% от пушачите имат бронхит, внезапната смърт сред пушачите от 40 до 60 год. ,е 3-4 пъти по висока от връстниците им и така нататък, това са всепризнати изследвания,поинтересувайте се малко!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната лицемерна дейност и проява на лош естетически вкус. Нищо повече. На наркотиците не слагате етикетчета, защото са забранени, но и добре разпространени! Нещо да правите? И в двата случая работите единствено в погрешен подход към младите хора.
9
2
 
12
 
! Отговори
Непушач преди 7 години
Бе то и аз видях на к'во мяза Пол Гаскойн оня ден в този сайт , но това не ме спира да си жуля... Наздраве! Един път се живее...'бал съм му май.катааа!