Запек – как естествено да го облекчим?

Движението е много важен фактор
20 авг 2016 17:10, Eкип на Puls.bg
7
Запек – как естествено да го облекчим?
Източник: Reuters, архив

Запекът (обстипация, констипация) е често срещан проблем и няма човек, който да не се е сблъсквал с него. Като запек се смята по-малко от три изхождания по голяма нужда на седмица, които не са провокирани от лаксативни средства, или трудна и по-продължителна дефекация, която може да е съпроводена с болка и чувство за непълна евакуация, а изпражненията са твърди.

Всеки човек нормално има някакъв ритъм на дефекация. Има хора, които се чувстват добре, дори и да не дефекират всеки ден, а например само три пъти седмично. Факторите, които определят ритъма на изпразване на дебелото черво, са разнообразни. На първо място е хранителният режим и качеството на храната.

Ако водим забързан начин на живот с нередовно хранене и консумираме каквото ни попадне, няма как да имаме нормално функциониране на стомашно-чревния тракт.

Друг важен фактор е движението. Липсата му и часовете прекарани в седнало състояние неминуемо водят до проблеми с ежедневното ходене по голяма нужда.

Водата също е неизменен спътник на доброто функциониране на червата. Стресът и възрастта също оказват влияние. С напредване на годините рефлексът за дефекация намалява. При здравите хора това се дължи на физиологични промени в устройството и функцията на червата.

Важно е да се споменат и заболяванията, при които един от симптомите е проблемна дефекация. Такива са по-голямата част от заболяванията на червата (синдром на дразнимото черво, рак), стомаха, метаболитни и електролитни нарушения, всички болести и състояния, ограничаващи движението или поемането на течности, както и такива, които пречат на правилното смилане и усвояване на храната.

Повече информация за природните решения срещу запек може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
3
 
! Отговори
11 преди 7 години
До ПровереноИмам един въпрос - течността семенна ли беше или сок от прясно изстискана *** ... слива?
3
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 7 години
Бира, кисело мляко, компот от кайсии и люти чушлета ... с малко домати, кисело зеле и да не забравим сланинка с пържени тиквички, докато си пием доматения сок, преди да експлодираме с патладжана и таратора от предната вечер, когато консумирахме диетични пържоли с кисели красравички и плесенясала лютеничка. закупена от щамда с *** гмо пилешко от клошарския магазин.
2
1
 
7
 
! Отговори
Проверено преди 7 години
Спешно подготвях обемиста писмена работа и в продължение на около половин месец само 3-4 пъти излязох от вкъщи. Това ми докара този проблем.Спасих се с много просто средство от народната медицина:Вечер, в една чаша, която събира около 200-230 мл течност слагате сушени сини сливи - да се напълни около 1/3 от чашата. Сипвате вода - да се напълни чашата догоре. Така престоява цяла нощ.Сутринта на гладно изяждате сливите и изпивате водата.Правите това няколко дена и стомахът ви става редовен!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не продухват aнала това е-запек.