Царевица за здраве - елексир от витамини и минерали

Помага срещу развитието на анемия
4 сеп 2016 22:19,
7
Царевица за здраве - елексир от витамини и минерали
Източник: Reuters, архив

Царевицата е една от най-популярните зърнени култури в света. Тя не само осигурява необходимите калории, но също така е и богат източник на витамините A, B, E и много минерали.  

Високото съдържание на фибри в царевицата помага в превенцията срещу храносмилателните нарушения като запек, хемороиди и рак на дебелото черво. Антиоксидантите, които се съдържат в царевицата, действат като противоракови агенти и могат да помогнат срещу развитието на болест на Алцхаймер. 
 
Благодарение на ценните хранителни вещества в нея, царевицата предоставя различни ползи за здравето. Освен че е вкусно допълнение към всяко ястие, тя е богата и на фитохимикали, които осигуряват защита срещу редица хронични заболявания. Ето какво още ни носи консумацията на царевица...
 
Богат източник на калории
 
В количеството от 100 г могат да се открият 342 калории, което я прави една от зърнените култури с най-високо съдържание на калории. Поради тази причина царевицата се използва за бърз начин за наддаване на килограми.
 
Осигурява важни за здравето на организма минерали
 
В царевицата има изобилие от минерали, включително фосфор, магнезий, манган, цинк, желязо и мед. Те могат да се открият във всички сортове царевица. Културата съдържа още и селен, който се намира трудно в повечето хранителни режими. 
 
Фосфорът е от основно значение за регулиране на нормалния растеж, здравето на костите и оптималното функциониране на бъбреците. Магнезият е нужен за поддържане на нормална сърдечна честота и също подобрява здравето на костите. 
 
Предотвратява анемия
 
В царевицата се съдържат значителни количества желязо, който е сред основните минерали, необходими за формирането на нови кръвни клетки. Дефицитът на този елемент в организма е и сред основните причини за развитието на анемия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако искате да светите денем и нощем, ако искате да откриете цялата Менделеева таблица..опитайте новата ГМО царевица !
2
0
 
4
 
! Отговори
Toi преди 7 години
Еликсир*
1
3
 
12
 
! Отговори
Льольо преди 7 години
А такааа, папкайте си царевица, то "братята" хамериканци затова създадоха BT царевицата, тя е най "полезна"! Сама си създава пестициди и е достатъчно отровна, за да ви тръшне рак за няколко месеца. Да не говорим, че 90% от световното производство е ГМО. Само разни откъснати райони по света все още отглеждат традиционни сортове. Аз не ям царевица от години, дори в БГ няма вече био царевица, а само отрови. Трябваше с това да започнете "господа" от Днec.bg.