Бенката може да бъде меланом

Кога съмненията са основателни?
Обновена: 22 сеп 2016 13:43 | 20 сеп 2016 14:55, Eкип на Puls.bg
1
Бенката може да бъде меланом
Източник: Reuters
Меланомът представлява пигментен тумор, който засяга най-често кожата, но има случаи на очна локализация, както и развитието му от клетки на лигавица. Характеризира се с повишена злокачественост – дава ранни метастази и прогресира с бързи темпове. В последните десетилетия се отчита завишаване на честотата му.
 
Като рискови фактори за възникването му се посочват наследствеността, промени в хормоналното състояние, повтарящи се травми върху гранични бенки, както и влиянието на ултравиолетовата светлина. Като рисков контингент се считат хора със светли кожи, особено живеещите в страни с повишена слънчева радиация – напр. Австралия.
 
Честотата на появата му е в права пропорционалност с нарастване на възрастта. Освен това от значение е наличието на по-голямо количество пигментни петна по кожата, както и промяната в структурата на някое от тях.
 
Освен от бенка с променена структура меланомът може да възникне и от видимо непроменена кожа. В тези случаи постепенно започва нарастването на малки по размери възелче, което става сочно и започва да кърви, придобивайки тъмно кафяв до черен цвят. Редки са случаите на апигментни меланоми (без оцветяване), които се разполагат обикновено на малка основа и постепенно повърхността им ерозира и започва да кърви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: бенкамеланом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
21 vek преди 7 години
ve4e se mahat lesno gadnite benki