Откриха лекарство срещу болест на Алцхаймер

Дементивното състояние засяга все повече европейци
7 ное 2016 12:07, Румяна Тасева
4
Откриха лекарство срещу болест на Алцхаймер
Източник: Reuters
Изпитания на ранен етап на медикамент дават надежда за лечението на болестта на Алцаймер. С лекарственото вещество, наречено verubecestat се постига намаляване на бета-амилоидните плаки в мозъка, които се наблюдават при развитието на невродегенеративното заболяване.
 
За болестта на Алцхаймер досега науката не е успяла да създаде лечение. Болестта се отличава с прогресивно натрупване на амилоидни плаки в мозъка, което съществено засяга когнитивните способности на човека. Когато се появят първите признаци, заболяването вече е в напреднал стадий. Десетилетия могат да минат от началото на процеса до появата на различими симптоми.
 
Дегенеративният процес носи не само влошаване на паметта, но изцяло отнема облика на личността до степен на пълна неспособност за покриване дори на елементарни физиологични нужди.
 
Установено е, че при болестта се получава натрупаване на бета-амилоидни плаки в централната нервна система, като причините за болестта все още се изучават. Дори и при ранно откриване на болестта терапиите, които съществуват в момента не дават надежда за отлагане на болестта.
 
Екипът на Матю Кенеди от Merck Research Laboratories докладва пред медицинската общност в сп. Science Translational Medicine , че са на път да променят тази обреченост. Над десетилетие работата на множество учени върху проекта дават надежда за лечение на болестта, въпреки че предстои третата фаза на клиничното изпитание, а то е ключово за потвърждаване на ефикасността и безопасността на бъдещия медикамент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По последни данни тетрахидроканабинола - психо-активната субстанция в марихуаната, от която няма нито един смъртен случай, също помага за премахването на тази плака.
2
0
 
12
 
! Отговори
Koki преди 7 години
дано ... очакваме го!!!
1
0
 
21
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Чудесна новина, дано имат успех и в третата фаза на изследването...