Простатата расте с напредване на възрастта

Честото уриниране е един от признаците за проблем
19 ное 2016 20:00, Eкип на Puls.bg
8
 Простатата расте с напредване на възрастта
Източник: Reuters
За своите миниатюрни размери, простатната  жлеза изглежда, че предизвиква твърде много проблеми. Всички мъже са застрашени от евентуално развиващи се проблеми с простатата, защото всички те имат такава.
 
Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), състояние известно още като уголемяване на простатната жлеза, се характеризира с нездравословно големите размери, които жлезата придобива. Честотата за хиперплазия на простатната жлеза се повишава с напредването на възрастта сред мъжете:
 
  • 31-40 години: 1 на 12 мъже;
  • 51-60 години: 1 на всеки двама мъже;
  • Над 80-годишна възраст: 8 на 12 мъже.
 
Въпреки високата честота, само половината от мъжете, при които има увеличение на простатната жлеза, имат прояви на клинична симптоматика. Доброкачествената простатна хиперплазия не води до развите на рак, макар че често налице са и двата процеса. Клиничната симптоматика при хиперплазия на простата е свързана с:
 
  • Често уриниране, особено нощем;
  • Усещане за незавършеност на процеса на  уриниране.
 
Простатит
Простатитът е състояние на възпаление или инфекция на простата. За разлика от други проблеми с жлезата, простатит е по-често срещан сред  млади мъже или такива на средна възраст. Само 5% до 10% развиват простатит в живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, при мене расте патката с възраста!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моята си е мъничка и не ми пречи. Значи не е вярно че всички мъже са застрашени.Само някои. А между другото, съвременната медицина вече е доказала че и жените имат простата. Само че доскоро се е наричала жлеза на Скене защото са я мислили за по-различна. И е много мъничка, като на тригодишно момченце, защото тя расте под въздействието на тестостерона, който при жените е в пъти по-нисък от този при мъжете.
3
2
 
5
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
Расте пpoстачкaта с годините, 110 оки е станала вече а какво сладко гадже миньонче беше на сватбата!
2
7
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
На теб,анонимнико-червен двойкар много работи ще ти се струват,но ти не се поддавай- бъди железен,калаен,цинков или какъвто искаш още комунист и не изневерявай на партийната линия,която изисква начело да бъдат най-простите!
1
13
 
5
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Гласовете за Радев го доказват!