Как се разболяваме от настинка?

Простудата се дължи на вирусна инфекция
29 ное 2016 18:09,
2
 Как се разболяваме от настинка?
Източник: Reuters
Настинката е вирусно заболяване, което обичайно продължава в рамките на около седмица. Вирусите на настинката, като риновируса и коронавируса, попадат в организма, когато ги вдишаме от въздуха. Другият механизъм, чрез който тези вируси могат да ни заразят, е когато докоснем повърхности, които го носят, след което със същата ръка докоснем и устата, носа или очите си. 
 
Заразяването с вирус на настинката може да се случи и при близък или пряк контакт с някой, който вече е заразен. При целувка например. 
 
Очите, носа и устата са свързани с дихателните пътища. Вирусите могат да преминат през тях и да причинят характерните симптоми на настинка. Те се развиват в меки и топли повърхности, каквито са носът, гърлото, синусите и дихателните пътища. 
 
Инфекцията с тези вируси води до формиране на антитела отстрана на имунната система, които се прикрепят към вируса и го унищожават. В организма се образува и слуз, която улавя вируса. 
 
Така можем да го погълнем и, когато попадне в стомаха, бива унищожен от стомашните киселини или напуска организма, когато издухаме носа си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: настинкапростуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Трябва да носим терлици и да се обличаме с плетени от баба жилетки.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже ! - пък аз запалих печката !Ако няма вируси, няма и да настина.