Канабисът не е това, което е! А у нас – епидемия...

Според експерти марихуаната, разпространяваща се в България, е ГМО
12 дек 2016 20:27,
44
Канабисът не е това, което е! А у нас – епидемия...
Снимка: Reuters

Марихуаната, която се разпространява в България в момента, е с различен състав от тази преди години. В същото време употребата и у нас добива почти епидемични размери, обяви доц. Васил Атанасов от най-голямата у нас специализирана токсикологична лаборатория - на Военномедицинската академия в София, цитиран от БТА.

Той обясни, че по по данни на Агенция Митници и на специализирания институт на МВР марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активно действащото вещество.

Още по темата

"Ако в миналите години съдържанието на това активно вещество в марихуаната варираше до 2 процента, в момента разпространяваната марихуана е със съдържание на активното вещество 20-25-27 процента", каза доц. Атанасов.

Той допълни, че това са специално селектирани сортове: "Дори се подозира, че са ГМО-сортове, които се отглеждат и разпространяват за психоактивни цели".

Експертът обясни, че човешкият организъм не може да реагира еднозначно на толкова голямо количество на активното вещество. "Не всеки мозък може да издържи на такова напрежение, образно казано", каза още доцентът.

Експертите отчитат и ръст на употребата на амфетамини. Регистрира се и скок на постъпилите по спешност в болница след употребата на марихуана със симптоми на остра интоксикация.

Според доцент Атанасов амфетамините много често са приготвяни в гаражни условия, с много токсични, съпътстващи вещества, които сами по себе си могат да причинят сериозно отравяне.

С епизодична честота е употребата на така наречената дизайнерска дрога.

Новите вещества са в различни групи, но за България те като че са са от определен вид. "Най-често са разпространявани като чай или билки, от които се правят цигари и се пушат", каза той. Според него това са вещества с неизяснени ефекти, с неизяснено въздействие върху организма.

Приготвят се с подръчни средства с неизвестна доза и често ефектите са драматични, свързани със загуба на създание и кома - изключително тежки интоксикации. Те са епизодични и се разпространяват сред ученици от средните училища.

Експертът призова за спешни промени в законодателството, които да контролират дрогираните шофьори.

"През последната година бележат ръст шофьорите употребяващи марихуана и управляващи моторни превозни средства. В повечето случаи отчитаме комбинирана употреба на наркотични вещества - най-често марихуана с алкохол, марихуана с амфетамини, или марихуана с кокаин", каза доц. Васил Атанасов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
повече тхц или повече лепило?
11
1
 
34
 
! Отговори
Суека преди 7 години
НЕ СЕ КАЗВА ГМО а ХИБРИД при канабиса и новите му видове които всяка година идват нови и нови с повече THC което значи не е за всеки особено за хора с наследствени проблеми с психиката или тийнейджъри с още развиващ се мозък ! #Легализация за МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ и #ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ за рекреативни цели както е в нормалните държави и БАМ БАМ мафията губи МИЛИОНИ (МИЛИАРДИ) които може да се ползват за детски площадки , превенция , уличен фитнес и т.н. и т.н. добри инициативи за които вмомента няма пари
10
22
 
12
 
! Отговори
zoltan преди 7 години
хммм .... аз съм за смъртно наказание без обжалване за всеки хванат с дрога разпространител. и да се дава за изпълнение присъдата от роднини на жертви на наркотици. око за око - зъб за зъб.
9
2
 
37
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
доца явно живее 76та и чете работническо дело. да беше прочел поне за сортовете и съдържанието на тхц преди да дудня глупости дето и каскетите им не връзват вече
8
3
 
18
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
на доцента му препоръчвам да излезне от лабораториийката си и да вдъшне малко въздух! после да се разходи из улиците и да види колко са хората употребяващи фразите - да ти ** майката! после да си се върне в лабораторийката и да си сложи главата под микроскопа! ГМО-тата са му проблема на лаборант - ХАМЕРИКАНЦИ!за невежите - всичко преди да се даде на хората се пробва при плъхове - знаете ли аз питам колко марихуана е нужна да убие плъх - 5кг и 1 метър! пускаш от 1 метър 5-те кила и....
7
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам,аз такова не пуша,но ми прави впечатление,че е почти легално в сума ти държави дето Бг населението дава мило и драго да се изнесе да живее.И забранено и преследвано в некви задръстени бърлоги където робите бачкат по 15 часа на ден а вождът е полубожество.Естествено не шмърка нищо евтино и много мрази наркотиците.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и совите не са това, което са :D
5
2
 
45
 
! Отговори
х преди 7 години
Легализирайте я. Имам заболяване на червата, което е лечимо с канабис. Дайте шанс на страдащите!
4
4
 
41
 
! Отговори
asadsasd преди 7 години
Декриминализирайте всички наркотици и всеки да се трови колкот ще. Парички за хазната, куките да не се правят, че отчитат дейност кат хванат лапето с 0,5гр тревица и само напред. Щом алкохола може да е легален, защо не и тревата, например?
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този експерт му предлагам да отиде в някоя от страните, в които е декриминализиран канабиса или одобрен за медисцинска у-ба(САЩ, Канада, Австралия, Германия, Холандия, Испания, Португалия, Чехия, Белгия, Хърватска, Словения, Естония, Швейцария, Иран, Израел, Мексико, Чили, Уругвай и т.н., където хората не са бавно развиващи се) и да се напуши!
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най любимата тревица на батакистите
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kompoti I kompiutri e statiata