Малария - как да се предпазим?

В какво се състои профилактиката?
18 дек 2016 21:02, Eкип на Puls.bg
3
Малария - как да се предпазим?
Източник: Reuters, архив

 Заболяването малария представлява остра трансмисивна (предаваща се по кръвен път) инфекция, която се характеризира с анемия, увеличение на черния дроб и слезката, както и пристъпно покачване на температурата, съпроводено с втрисане. За маларията е характерна природна ендемичност – среща се основно в райони с определени климато-географски фактори. Като такива се определят страни с тропичен и субтропичен климат.

 
Причинителят на заболяването представлява едноклетъчен паразит от род Plazmodium. Известни са четири разновидности на маларийния плазмодий, които причиняват заболяване при човека. Взависимост от вида се наблюдават разлики в продължителността на инкубационния период, протичането на клиничната картина, както и вероятността за носителство на инфекцията.
 
Какви са механизмите на заразяване?
 
Основен преносител на причинителя на заболяването са комарите от род Anopheles. Те се заразяват при ухапване на човек, болен или здрав заразоносител. След това плазмодиите се размножават и придвижват до слюнчените жлези на комарите. От заразените комари чрез слюнката паразитите попадат в кръобращението на ухапания. Последва преминаване в тъканите на черния дроб, където се осъществява размножаване, последвано от навлизане на маларийните плазмодии в еритроцитите, които по-късно се разрушават.
 
Някои от видовете маларийни плазмодии имат способността да остават за по-дълго време в черния дроб преди да попаднат отново в кръвообращението (те остават в „дремещо състояние”, което е възможно да продължи месеци или години). Тези форми на протичане предизвикват дълъг инкубационен период на заболяването и имат отношение към късни рецидиви на малария.
 
Освен чрез ухапване от заразени комари, заболяването е възможно да се предава и при кръвопреливане на заразени кръвни продукти, манипулации със замърсен инструментариум, трансплантация на тъкани (костен мозък) или органи (черен дроб, бъбреци) от заразен донор. Трансплацентарният механизъм от заразена майка на нейния плод също е възможен. Изброените механизми доказват, че инфекцията има вероятност за предаване дори и без посещение на ендемични райони. Реална опасност съществува и за медицинския персонал, обслужващ болни от малария при извършване на различни кръвни манипулации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшна статия. Някой просто е изкарал за надница с нея. Няма нищо общо със заглавието. В уикипедия навярно информацията е по-богата.
2
0
 
5
 
! Отговори
Го преди 7 години
Аз не разбрах,как да се предпазя...
1
0
 
16
 
! Отговори
Коце кофата преди 7 години
Има още един преносител - от вид бежанецис мигрантус, май вече имахме такива случаи...