43-годишен мъж с хепатит плаши с бомба НЗОК-Бургас

От 16 януари започват да лекуват всички пациенти с хепатит С по икономически, а не медицински критерии
Обновена: 9 яну 2017 18:10 | 9 яну 2017 18:10,
12
43-годишен мъж с хепатит плаши с бомба НЗОК-Бургас

43-годишен мъж заплаши да взриви бомба пред Здравната каса в Бургас. Причината е забавеното лечение на хепатит С – заболяване, с което той се бори вече няколко години.

До пълното отчаяние мъжът е стигнал в нощта на 4 януари 2017 г. Тогава и се обадил на тел.112  и заплашил, че ще взриви колата си пред сграда на здравния фонд в морския град, информира burgasnovinite.bg. 

Офисът на държавната служба се намира на партера на психиатрична болница, където към момента са настанени над 100 пациенти, има лекари и обслужващ персонал. На спешния телефон мъжът съобщил името и възрастта си, както и професията си – компютърен инженер. Направил е и характеристика на бомбата и обяснил, че е военнослужещ, първо на границата на Малко Търново, а после и във военната база Атия. Докато диспечерът на тел.112 поддържал разговора с въпроси относно мотивите и самоличността му, към Здравната каса вече са били изпратени няколко коли на Пето РУП-Бургас.

Там полицaите действително заварили кола с отворени врати и с включен двигател, както и мъжът в него. Убедени, че става въпрос за терористичен акт, униформените повалили мъжа на земята, след което го арестували. Последвал разпит, след който задържаният е освободен. От ударите по схватката с органите на реда мъжът е получил комоцио и е откаран в болницата в града.

Самият болен отказва да разкрие самоличността си. Пред медиите обаче проговори съпругата му Виктория, която обясни причините за отчаяната му постъпка: "От една година живеем в кошмар. Съпругът ми се разболя от диабет, миналата година направи бронхопневмония, наложи се дълго да лежи по болниците. След като се прибра у дома, установиха, че е заразен с вируса Хепатит С, предаващ се само по кръвен път. Той е убеден , че е заразен в болницата, но нямаме доказателства. Тръгнахме по законовия ред, през много клинични пътеки във Варна и Бургас".

Жената обяснява, че съпругът й е бил включен в списъка на чакащи за новото лечение, поето от НЗОК. "Всяка седмица звъним в Касата в София, а оттам само казват, че комисията продължава да гледа протоколите и че трябва да чакаме. Входящият номер на документите му в София е от 28 септември 2016 г. В първия работен ден след Коледа, 27 декември, отидохме в Бургаския клон, в стая 103, където казаха, че още няма движение и да отидем на 3 януари. Отидохме, а отговорът бе: "Не са пристигнали протоколите",  разказва тя и допълва, че след поредното забавяне мъжът й напълно е загубил надежда.

"От 1 януари започна да повтаря, че не може повече да търпи", изтъква Виктория. "На 3-ти януари отидох да видя възрастните си родители в к-с "Славейков" и се наложи да нощувам там. Последно се чухме с него за лека нощ. Сутринта видях, че ми е пуснал съобщение по телефона, че тази вечер може да умре, но ме обича и да не срамувам от него. Свекърва ми се обади, че колата му я няма пред блока. Започнахме издирване по болници и къде ли още не. Телефонът му не отговаряше. Накрая намерихме колата пред сградата на Здравната каса. Оказа се, че снощи към 3 часа е заплашвал, че ще се взриви, за да му обърнат внимание! Арестували са го и сега се ужасявам от мисълта, че ще го изкарат луд и терорист", посочва тя.

Виктория е категорична, че съпругът й има право да живее и да се лекува. "Бил е граничар, военен, отличен компютърен специалист е, истински мъж,  борещ се за живот в една безправна държава. Моля ви да ми помогнете като повдигнете въпроса за още 500 болни от Хепатит С, които чакат. Случилото се с нас не бива  да остане потулено!", убедена е жената. "Сега мъжът ми спи и е в още по-тежко състояние, отколкото беше преди да пристъпи към този краен акт на насилие. Не е искал никого да нарани, не е имал бомба! Искал е само да бъде чут. Отчаяни сме, обичам го, но не зная как да му помогна", допълва тя.

Досега касата реимбурсираше само две терапии и лекарите сами избираха на коя да се спрат в зависимост от конкретните медицински нужди на болните. От тази година фондът заплаща и трета. Лечението обаче ще се определя по чисто икономически причини, а не по медицински.

Заради новите критерии специалистите трябва да сменят и терапията на пациентите, на които вече са я назначили по старите правила. Това означава, че всички болни хора ще получат нови протоколи и лекарства, тъй като първият избор на терапия, който НЗОК е определила, започна да се реимбурсира от тази година. Чакането може да се окаже фатално за някои от болните, които са с напреднало чернодробно увреждане. Българските гастроентеролози изразиха своето притеснение от факта, че според новите критерии на Касата ще трябва да лекуват с нова терапия, с която нямат никакъв опит.

Надзорният съвет взе решение за философията на промяната на критериите още в края на миналата година. В мотивите за него се посочваше икономическата целесъобразност. Засега обаче не е ясно какъв ще бъде финансовият ефект от предприемането на тези стъпки от страна на фонда. Причината е, че касата няма право да даде информация какви отсъпки е договорила с трите фирми, на които са медикаментите – Abbvie, Gilead и MSD.

Цените на безинтерфероновите терапии бяха много високи, но заради конкуренцията и бързото излекуване на пациентите започнаха да падат стремглаво в цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Отчаяна преди 6 години
Между другото, тя също беше заразена с хепатит С в болница след операция. Само че, според докторите, естествено, не било така - просто сега се е проявил хепатита...
10
0
 
0
 
! Отговори
Отчаяна преди 6 години
Майка ми почина, чакайки тази прословута терапия. Размотаваха ни до последно. За мен това е престъпление! Най-болното е животът на твой близък да зависи от решението на някой чиновник - по икономически причини.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда. При ГЕРБ е така. Хората умират... от щастие очевидно? Или не?
8
0
 
3
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Москов да му плати от комисионните си. които е получил за ваксините и за апаратите за пръстовите отпечатъци!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А можеха да заразят човечеча с хепатит, ама не могат да му оправят документацията....вече и в Африка здравеопазването ни задмина... само мърльовци в бели престилки останаха в България. Как може в 2017 да те заразят с Хепатит С в "болница"???
6
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Бавят се защото търсят под вола теле, за да откажат лечение, понеже тези медикаменти са ужасно скъпи.. А здравната каса както на всички е известно прави всичко възможно да не дава пари.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не се въведе личната здравна карта ше е така. За какво ми е личен лекар да ми пише направление за специализиран лекар. Ако имам нужда от очен, отивам на очен. По здравна каса прегледа струва 10 лева. Ок. Зписва ми го и го отдържат от МОЯТА здравна карта. Нека си има здравна каса, но не по тоя начин! Сега вечно трябва да висиш като прани г***щи пред нечии кабинет и да разнасяш хартии от тук до там.тъпня
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ПРЕД ЛЕКАРСКИТЕ КАБИНЕТИ...ПО БОЛНИЦИ И АПТЕКИ Е ПЪЛНО С ОНЕЗИ ПАРА ЗИ ТИРАЩИТЕ НИЩО НЕ ПЛАЩАЩИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ!
3
0
 
16
 
! Отговори
НАС преди 7 години
Това е ГЕНОЦИД !!! Здравната каса са репресивен орган !!! Хора опомнете се ! С малоумието си убивате НАЦИЯТА !!!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sapo4nete da lekuvate bolnite ne da kradete kasata v ludnizata e ujas proverka tam e ujas gorkite bolni te ne sa ludi a nolni hora
1
4
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Митко Бомбата 2017