Грипът през бременността

Бременните са по-податливи към заразяване
15 яну 2017 10:41, Eкип на Puls.bg
0
Грипът през бременността
Източник: Reuters, архив

Грипът е остро вирусно заболяване, чиято изява е най-силно изразена през зимния период. Грипните вируси са тип A, B и C. Предаването на инфекцията е по въздушно-капков път. Инкубационният период – периода от заразяване до изява на симптомите е между 1 ден и 4-5 дни. Болните от грип са най-силно заразни през първите дни на проява на симптоматиката.

Грипът започва внезапно с болки в гърлото и повишаване на телесната температура. Характерни са мускулните и ставните болки както и наличието на главоболие. Вирусът на грипа атакува ресничестия епител на дихателната система. Оделените вирусни токсини оказват въздействие върху централната нервна система и кръвоносната система. При хора с намалена имунна защита на организма, при пациенти със сърдечносъдови, белодробни заболявания или при бременност се повишава риска от заразяване и развитие на вирусна инфекция.

Бременните жени са по-податливи към заразяване с грипни вируси, особено през периода на техния пик на разпространение. Една от причините е повишените нива на естрогени, които водят до изсушаване на лигавиците и повишават податливостта към заразяване. Достигайки до виремия - разпространяване на вирусните частици в кръвта, инфекцията може да премине през плацентарната бариера.

През първия триместър протича органогенеза, тоест формиране и развитие на органите на ембриона. Някои от грипните вируси може да доведат до повишаване на  риска от развитие на спонтанни аборти и малоформации през първите 12-14 седмици от бременността. Поддържането на висока телесна температура според някои изследвания може да доведе до нарушения в развитието на невралната тръба.

Повече за грипа през бременността може да научите на Puls.bg


0
Още по темата: бременностгрип
Още от
Напиши коментар Коментари

Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално
Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално

Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално

Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)
Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)

Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)