Какви могат да бъдат неврологичните усложнения на грипа при децата?

Настъпват рядко, но могат да бъдат много тежки
23 яну 2017 19:00, Eкип на Puls.bg
0
Какви могат да бъдат неврологичните усложнения на грипа при децата?
Източник: Reuters. архив

Неврологичните усложнения вследствие на грипна инфекция в детска възраст настъпват сравнително рядко, но могат да бъдат много тежки. Най-често те включват гърчове (съпроводени или не с фебрилитет) и нарушена чувствителност. По-тежки засягания на нервната система настъпват сравнително рядко и могат да се изразят в: синдром на Гилен-Баре, огнищна неврологична симптоматика, остър дисеминиран енцефаломиелит, енцефалопатия, трансверзален миелит.

Неврологични усложнения на грипа се наблюдават при 3-4 на 100000 деца, като с по-висок риск са децата с подлежащо неврологично заболяване.

1. Гърчове

Фебрилните гърчове се срещат в до 20% от хоспитализираните с грип деца на възраст между 5 месеца и 6 години. Заболеваемостта е по-висока в сравнение с общата за популацията, която възлиза на 2-5%.

При повечето от децата фебрилният гърч е парциален или генерализиран, неусложнен. Въпреки това при до 1/3 от всички гърчът може да продължи повече от 15 минути или да се повтори в рамките на 24 часа.

Гърчовете след 6-годишна възраст в хода на грипна инфекция обикновено възникват при деца, които имат подлежаща епилепсия.

Обикновено електроенцефалографията при неусложнените фебрилни гърчове не показва отклонения. Изследването на ликвор, скенер и магнитно-резонансна томография на главен мозък също са в норма. В тези случаи дългосрочно лечение рядко се налага.

Повече за неврологичните усложнения на грипа при децата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари