Унищожава ли марихуаната мозъчни клетки?

Може ли да доведе до мозъчно увреждане?
28 яну 2017 22:00, Eкип на Puls.bg
36
Унищожава ли марихуаната мозъчни клетки?
Източник: Reuters, архив

Едно от най-популярните твърдения за канабиса е, че унищова мозъчни клетки и води до мозъчни увреждания. Тези убеждения датират от 70-те и 80-те години на миналия век, когато в САЩ и западна Европа е имало масова пропаганда, насочена срещу употребата на марихуана по политически и икономични причини. 

Все още, канабисът се сравнява с алкохола и тютюневите изделия като вредност. За разлика от тях обаче, съвременната медицина доказва, че канабисът не уврежда мозъчната тъкан при прием и оставя трайни поражения или следи.

 Митът за гибелта на мозъчни клетки е разбит за пореден път от учените Б. Уейланд и екип невролози, които публикуват в световно уважавания Journal of Neuroscience на 28.01.2015 свое изследване. В него те детайлно описват влиянието на марихуаната върху формата и обема на редица тъкани, включително мозъчната кора, неврони, прилежащо ядро, хипокампус, малък мозък, амигдала, сиво вещество и др. 

Поради точността на метода, използван от учените, те разкриват пълната липса на трайни или дори временни ефекти на марихуаната върху морфологията и структурата на споменатите тъкани в мозъка.

Временните ефекти на канабиса в мозъка, засягащи краткотрайната памет, изчезват часове след приема и не оставят трайни последици, заключва екипът. При продължителен прием или тежка употреба, трайни последици при възрастни също няма, но до възвръщане на пълната сила на краткотрайната памет могат да изминат от 1 до 3 седмици.

Eдно нещо трябва да е ясно, предупреждават учените: изследванията са провеждани с хора на възраст над 18 години. При тийнейджърите мозъкът като орган все още преминава през различни стадии на развитие и това го прави силно податлив на влияние от всякакви субстанции. Макар да не са установени точни изменения или промени в IQ, подрастващите не бива да се излагат на влиянието на някое от десетките активни вещества в канабиса, понеже ефектите им могат да бъдат индивидуални и непредсказуеми.

Още полезна информация може да откриете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg


36
Още от
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
за ганджата не знам ама днес беге трепат тъпомера изместо. трима души коментират (и аз та 4) във всички теми и единия пцува тиквата, единия евреите, единия му диктуват кво да пише и не се справя с правописа, ама въобще, тоест или е хамалин или е на 12. де проявете малко творчество, дайба.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12
Не само за изкуство, а и против главоболие помага в минимални количества. Впрочем, змийската отрова също се ползва за лекарство в определени количества. Всяка билка е полезна за нещо, потретвам - зависи от количеството.
P.S. Не пуша!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марихуаната е полезно растение. За болки в кръста сплита се три конеца канап /може и без сплитане/ като плитка се връзва на голо около кръста да не е стегнат ЕФЕКТА Е ПОРАЗИТЕЛЕН и на практика безплатен. Пробвайте и не го сваляйте зимата.
27
1
 
1
 
! Отговори
Каменов преди 1 година
legalize it
26
5
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Въпросните учени са установили, че няма морфологични промени в мозъка, но има и други промени, които очевидно някак са пропуснали.. Въобще не си мислете, че тревата е безвредна и може да си пуфтите вовеки, без да перкулясате в един момент!
25
7
 
5
 
! Отговори
Ан преди 1 година
Стига да не се прекалява с нея даже си се чувстваш отлично. Най - обичам да пуша сутрин с кафето. Тогава целият ми ден е доста добър и ползотворен.
24
1
 
5
 
! Отговори
Карнобатски Пещерняк преди 1 година
Слава на алкохола и тютюна - там вяма дилъри и има акциз!
23
8
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
Винаги управляващите са имали нужда електоратът да бъде весел и безкритичен.Явно алкохолът,пропагандата и всякакви други розови хапчета не са достатъчни та и марихуана се пропагандира.Кой ли депутат стой зад тези пропаганди?Не стига,че народът ни е беден,а сега и стая гадост ще му измъкват парите!Сериозно се нуждаем от български Пиночет които поне наркодилърите в затвора да вкара!
22
11
 
13
 
! Отговори
да,ама не преди 1 година
В част от случаите марихуаната е причина за шизофрения.В България е забранена употребата и притежанието на марихуана.Ако пушите и шофирате ви свалят номерата на автомобила и ви санкционират допълнително.Марихуаната е полезна само за тези които я продават.То и с тютюна е така-едни хора отглеждат и продават и живеят царски от това.Търговците и в двата случая печелят по добре!Колкото до пристрастяването-то тютюна води до пристрастяване,та камо ли марихуаната!
21
3
 
5
 
! Отговори
д преди 1 година
Може,вижте Евгений Дайнов.Не че някога е бил умен ..............
20
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето канабисът не е наркотично вещество, за разлика от алкохол, никотин,кофеин, захар и др.Няма пристрастени към канабис хора!
19
7
 
20
 
! Отговори
чичко паричко преди 1 година
Тук мирише на платена публикация.
Годините опит показват, че няма нищо хубаво, което да произлезне от употребата на каквито и да е наркотични вещвства.
Сега се опитват да обяснят както и че тревата видиш ли е полезна... Да "полезна" е за хора в напреднал стадий на рак, на които никой не може да помогне.
18
1
 
11
 
! Отговори
сасасаа преди 1 година
Израел не е най-големия износител на канабис,не коментирайте неща които явно не разбирате
17
3
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Защото центровете, активни при създаване на изкуство, не са в предната част на главния мозък.
16
7
 
9
 
! Отговори
Тетра Хидро преди 1 година
И аз пуша от 1998г. Помня козът, като беше левче. Нон стоп индийски коноп влиза в белия ми дроб. Очите ми са с цвета на Сектор "Г" и нося званието: Тетра хидро бригаден генерал. А вий си пийте шльокавицата .., че ядох чуден кекс !
15
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуша от 1998-ма насам и трябваше да съм се превърнал в зеленчук от тревата, ако бяха верни твърденията, че убива мозъчни клетки. Коефициентът ми на интелигентност е 134, така че ми се струва, че излишо анатемосват треволяка.
14
2
 
8
 
! Отговори
Istinata преди 1 година
Marata kato alkohola samo che neti dava energia mi te prai kartof.az umen trevuman ne sum sreshtal.ima no te pushat po malko
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един път завинаги трябва да се разбере, че няма билка и лекарство, което да го приемаш всеки ден по три пъти, въпреки че си здрав и да няма отрицателни ефекти. Лекарство и отрова е едно и също нещо, всичко е въпрос на навременна, правилна употреба и дозировка.
12
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Унищожава ли марихуаната мозъчни клетки?

- Не.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де ако е така защо много музиканти художници и така наречени "хора на изкуството" са създали едни от най-добрите си произведения пияни или под въздействието на някакви наркотични вещества?Не ,че употребявам трева нито пия просто размишлявам реалистично.Според логиката на статията би трябвало да са доста глупави и неспособни за кой знае каква мозъчна дейност.Пък те- музика правят,картини рисуват,книги пишат..Но едно нещо е сигурно.Пушенето на трева пълни дробовете с нещо като катран.

Какво не бива да правите на празен стомах?
Какво не бива да правите на празен стомах?

Какво не бива да правите на празен стомах?

Как да балансираме тялото си след 35
Как да балансираме тялото си след 35

Как да балансираме тялото си след 35