Коя е най-честата причина за рязка болка в тестисите?

И колко е опасна?
1 фев 2017 19:55, Eкип на Puls.bg
13
Коя е най-честата причина за рязка болка в тестисите?
Източник: Reuters, архив

Внезапна поява на болка ниско в кръста, съчетана с едностранна болка, засягаща предимно левия тестис, по-рядко целия скротум – често срещано явление, особено през студените зимни месеци, е повод за притеснение у много мъже. Най-често отшумява бързо и без търсене на лекарска помощ. Опасно ли е това? Какви могат да са причините?

Основната причина за появата на подобна болка е епидидимит – възпаление на епидидима. Епидидимът, познат още като надсеменник, е силно нагънат канал, прикрепен към върха на семенника и задната му страна. В този канал се натрупват и престояват до пълно узряване младите сперматозоиди.

Засягащо предимно мъже между 20 и 39 години състоянието представлява възпаление на извитото каналче. Основната причина е бактериална инфекция след рязко изстудяване на кръста или слабините. Болката започва ниско, усеща се под пояса и над седалищните мускули и се спуска към тестисите.

Най-често състоянието се изразява само с временна болка, продължаваща до 2-3 дни. Тя може да се отключи при движение, както и при продължителен застой и от полова активност. Налично е леко подуване на задната част на тестиса при опипване. Ако не са налични други симптоми, болката отшумява и имунната система се справя с възпалението без нужда от медикаменти. При по-остра болка неинфекзиозният епидидимит може да изисква прилагането на противовъзпалителни средства.

При наличието на симптоми като болка при уриниране, наличие на кръв в еякулата, повишена температура и развиване на орхит – възпаление на тестисите е наложителна лекарска намеса, за да се избегнат по-тежки усложнения. Характерно е подуването на епидидима – може да достигне двоен размер в рамките на 3-4 часа.

Причина за тези симптоми могат да са полово предаваните инфекции - Chlamydia trachomatis и Neisseria gonorrhoeae. При практикуване на необезопасен анален секс е възможно попадането на Escherichia coli в пикочните пътища, и съответно – развиване на бактериален епидидимит. По-редки са случаите на епидидимит, причинен от гъбички от рода Mycobacterium, някои ентеровируси и аденовируси, вируса на заушката, микоплазми и микобактерии.

Поставянето на диагноза от уролог може да включва ултразвук, за да се отхвърли възможността за тестикуларна торзия, томография или ЯМР при съмнения за кисти, тумори и наличност на течност в тестисите. 

При диагностициран остър епидидимит, причиняван от половопреносими патогени, лечението се провежда с азитромицин, цефтриаксон или тетрациклин или доксициклин – важно е да се предупредят половите партньори при поставянето на подобна диагноза. Ентеропатогенните бактерии (E. coli) се повлияват с флуорохинолони – офлоксацин и левофлоксацин.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Мъжко здраве“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най честата причина? Би трябвало да е рязък удар по тях...
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ритник
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой уролог е свършил парите и е платил за невярната статия. 70 год си нося мадурките и нито лете нито зиме имам проблем пък и дръжката е като на 20 год спортист.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не! Орхит. ---Ползвай кондом, като правиш *** секс. И уведоми партньорките си!!! . И те да пият тетрациклин.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Това искахме да чуем най-накрая. Благодаря! Да си признаеш е велико.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руптура
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТорозияРупрураОрхит
1
5
 
2
 
! Отговори
ВъпроЗче преди 7 години
8 инча заедно с епидидимитния канал ли ти е?