Алкохол и антибиотик - опасно ли е?

Кога твърдите напитки вредят на лечението
3 фев 2017 17:53, Eкип на Puls.bg
4
 Алкохол и антибиотик - опасно ли е?
Reuters
Мит или реалност е твърдението, че смесването на алкохол и антибиотик е изключително вредно? Отговорът е: по малко и от двете.
 
Един от първите масово произвеждани антибиотици в историята е пеницилинът. Той навлиза на световния пазар след края на Втората Световна война и най-голямото му приложение е било в лечението на полово предавани болести като сифилиса. С цел ограничаване половите контакти на пациентите – алкохолът бил забраняван докато трае антибиотичния курс. От тези времена насам, обезсърчаването на алкохолен прием по време на антибиотично лечение е силно застъпено в практиката и то не без медицинско основание. Защо?
 
Строго е забранено да се употребява алкохол само при прием на специални антибиотици, като метронидазола, използван при тазови инфекции и бактериални вагинози, тинидазола – при амебни инфекции и триметоприма – при инфекции на средното ухо и пикочния мехур. 
 
Някои по-тежки антибиотици, широкоспектърни и в големи дози, сами по себе си натоварват чeрния дроб. Приемът дори на минимални количества алкохол (~170 милилитра са достатъчни) може да доведе до тежки последици: от зачервяване и обилно потене, разстроен стомах, рязко спадане на кръвното налягане, световъртеж и главоболие, гадене и повръщане, ускорен сърдечен ритъм, възпаление на черния дроб (хепатит) до алкохолно натравяне, делириум и кома. Антибиотикът възпрепятства нормалния метаболизъм на алкохола, което води до натрупване на токсина ацеталдехид - виновника за тези състояния.
 
 

 


4
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
170 милилитра алкохол се равняван на половин литър 40 градуса ракия мастика или друг твърд алкохол при което антибиотика не действа.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе, 170 милилитра са равни на 0,170 литра; При средно количество кръв 5 (пет) литра в организма на човек, колко процента (1/100) прави това "минимално" количество? Не промила (1/1000). Хайде, авторите ПЪРВО да посмятат малко, пък после да пишат.

Признаци, че противозачатъчните не са за вас
Признаци, че противозачатъчните не са за вас

Признаци, че противозачатъчните не са за вас

Прозрачен маникюр – хит за лято 2018
Прозрачен маникюр – хит за лято 2018

Прозрачен маникюр – хит за лято 2018