Лош дъх - видове и лечение

Как да се подобри устната хигиена
3 фев 2017 20:34, Eкип на Puls.bg
2
Лош дъх - видове и лечение
Източник: Reuters, архив

Като лош дъх (malodor) се обозначава характерна миризма, която е противна и неприятна, и е усещане от стимулиране на олфакторните рецептори в носа с химикали в газообразно състояние.

Всеки от нас поне веднъж в живота си е имал зловонна миризма от устата. В действителност от лош дъх се оплакват 20-60% от населението. Това затруднява ежедневието, създава личен дискомфорт и социални затруднения в половината от болните. Като в 80% от случаите причината е в устната кухина. Обикновено се дължи на бактерии по гърба на езика, които разграждат белтъци и произвеждат зловонни миризми (индол, скатол, летливи вещества, съдържащи сяра, сероводород).
 
Обонянието и вкусът са свързани помежду си и не могат да функционират напълно самостоятелно. Увреждането на едното сетиво, неминуемо води до засягане на другото.
 
Лошият дъх е общото обозначение на противна миризма от устата. Той включва четири понятия: ozostomia, stomatodysodia, halitosis, fetor ex ore.
 
Озостомията ни насочва към гноен мирис, който се установява в устата, но произлиза от горните дихателни пътища, при ринити, синуити, фарингити, ларингити, тонзилити, както и от други възпаления, неоплазми или гнойници (карбункул в носа, полипи, рак).
 
Stomatodysodia означава противен дъх от долните отдели на дихателните пътища-бронхит, бронхиектазии, абсцеси, туберкулоза, пневмония, емфизем.
 
Халитозата отговаря на зловонна миризма на дъха в резултат на системни метаболитни промени, включващи гастроинтестиналния тракт и неговото съдържимо, както и общи патофизиологични промени, които причиняват пренасянето на зловонни вещества през кръвообращението до белия дроб или червата, откъдето те или се екскретират, или секретират.
 
Физиологичната халитоза е преходна и се дължи на летливи ароматни вещества, които се освобождават от кръвта в белите дробове от различни храни, билки, подправки и определени зеленчуци-лук, чесън, ряпа, праз или ароматни напитки като кафе и чай, и специално алкохолни етери и полифеноли от вино, ракия, коняк, уиски, ликьори, бира. Физиологичната халитоза се наблюдава при дехидратация, гладуване, констипация, диария, които са обратими процеси.
 
Патологична халитоза възниква по същите механизми, не е лесно обратима и персистира без лечение както при диабет (сладка миризма на плодове), уремия (дъх на амоняк или урина), гастрити и язва, езофагит, пилорна стеноза (дъх на развалени айца) или чернодробна недостатъчност (дъх на риба)...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Миризливко преди 7 години
Тази статия смърди!