Витамини и минерали срещу болно гърло

Как да избегнем усложнение на настинката без лекарства
3 фев 2017 17:10, Eкип на Puls.bg
3
Витамини и минерали срещу болно гърло
Източник: Reuters, архив

Дори най-здравите хора страдат от простуда, а с нея идват и приятелите и – възпалено гърло, запушен нос, кихане и умора. Често се засягат синусите и гласните струни. Все още не са известни всички причинители на състоянието, но от около 200 познати виновника, най-разпространени са риновирусите.

 
Поради огромния брой причинители – ваксина не съществува. Нестероидните противовъзпалителни като ибупрофена могат да помогнат само с болката, антибиотиците не помагат – единственото спасение е собствената имунна система. Средно са необходими между 5 и 14 дни за възстановяване, но този период може да бъде скъсен, ако стимулираме имунната система.
 
В допълнение към здравия сън и приема на много течности, ударни дози витамин С и чай от ехинацея и шипка, специалистите съветват: огромни дози витамин А. 25,000 единици (IU), разпределени в дози 3 до 5 пъти на ден, за поне една седмица (1 единица витамин А = 0.3 μg ретинол или 0.6 μg бетакаротен). 
 
С него не трябва да се прекалява – приема на подобни дози за повече от месец може да доведе до сериозно натравяне. Този витамин е от изключителна важност за здравето на горните дихателни пътища. Влия силно на лигавицата на носа и носоглътката - тя трябва да отделя повече секрет, за да прочиства ефективно въздухоносните пътища и да не допуска вируси и бактерии да преминат в кръвта.
 
В добавка към това – да се приема и бета-каротен. Между 100 и 150 мг на ден. Съединението, понякога смятано за друга форма на витамина, е негов прекурсор – останките от разградения и метаболизиран бета-каротен се използват за изграждане на допълнителни количества витамин А. Бета-каротена посилна имунната система и оздравява кожата и лигавиците.
 
Следващата стъпка – цинк! Неговите имуностимулиращи свойства се коренят във факта, че елемента участва активно в изграждането и зреенето на защитни имунни клетки, като левкоцитите. Тези стражи се образуват непрекъснато в костния мозък и чрез кръвта и лимфата се разнасят из организма, където предпазват от усложнения на настинката, като вирусна или бактериална инфекция на отслабения от простудата организъм. Препоръчителните дневни нива за прием на цинк (при възрастни) са между 7 и 15 мг, но те могат да бъдат увеличени до 20 мг при болно гърло и простуда.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще и с килограми да приемаме витамини, от тоя смог 8 пъти над нормата, не болно гърло ами астма (минимум) ни е в кърпа вързана