Жизненост и енергия чрез йога

Коя поза дава енергия от сутринта
27 фев 2017 15:52, Eкип на Puls.bg
4
Жизненост и енергия чрез йога
Източник: Reuters, архив

Повечето серии от асани (позиции) включват разтягащи движения, които отпускат ставните връзки на раменете и гърба, и влияят благоприятно на прешлените в гръбначния стълб. Това подобрява мускулната сила и тонус и промотира детоксификацията на тъканите, което подобрява жизнеността на тялото и му придава енергия.  

Успешното реализиране на някои от сложните асани допринася с чувство за емоционална сила и самоувереност. Упражнявани редовно, обаче, асаните правят много повече от това, могат да помогнат в развитието на мускулатурата и натрупването на мускулна маса. Това става чрез увеличаване в гъвкавостта на крайниците – с това идва и увеличен достъп до нови мускулни фибри, които позволяват по-значима хипертрофия на всяка мускулна група, което им придава повече видим обем.
 
Някои пози на йога зареждат с енергия, особено рано сутрин. Една от най-популярните пози за тази цел е поза „Котка“. За изпълнението на позата се застава „на четири крака“ - раменете са поставени точно над китките, коленете са на земята, поставени под ханша. Издиша се, гръбнака се върти леко на двете страни, но без да се променя позицията на раменете и коленете. Следват свиване на пръстите на краката и плавно дълбоко вдишване докато гръбнака се удължава напред.
 
При последващото издишване, пръстите на краката сочат нагоре. Асаната е от три повторения. Тази асана разтяга гърба и врата, масажира гръбначния стълб и коремните органи.
 
Подходяща асана след „Котка“ е формата „Гледащо надолу куче“. Докато се лежи по корем на пода, дланите на ръцете се поставят отстрани до ушите. Издишва се и ръцете се повдигат така, че седалището да бъде насочено към тавана. Стъпва се на целите ходила.
 

4
Още от
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
внимавайте с йогата, опасна е за здравето, ако човек не внимава много лесно може да се контузи ментално и да стане веган
3
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Енергията е равна на масата, умножено по квадрата на скоростта. Оттам следва, че масата е равна на енергията, разделена на квадрата на скоростта. Колкото е по-голям знаменателят / в случая - скоростта/, толкова числото е по-малко.
С други думи: при много скорост - малко оформеност.
2
1
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 1 година
vselenata obicha skorosta
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ефектът на асаните не е в сложността, а в това, че активизират и хармонизират нервната система. От гръбначния стълб излизат нерви, които са свързани с всички вътрешни органи. Така, изхождайки от управляемото - мускулите, действаме на недостъпното за съзнателно насочване - вътрешните органи и ендокринната система.
Бързането е не само неправилно, а и противопоказано. Много трябва да се внимава за времето на задържане, може да доведе до лоши странични ефекти, тъй като винаги се активират хормони.

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза
Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

10 суперхрани за здрави очи
10 суперхрани за здрави очи

10 суперхрани за здрави очи