Храни, които успокояват възпаления панкреас

Хапвайте тофу
1
Храни, които успокояват възпаления панкреас
Снимка: freeimages

Панкреатитът е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Панкреасът е мъничка жлеза, която обаче има големи и важни функции за организма. Той контролира метаболизма, обмяната на веществата, отговаря за производството на някои храносмилателни ензими и секрецията на инсулин, контролиращ абсорбирането на глюкозата в кръвта.

Възпаление на панкреаса или панкреатит може да възникне по различни причини – алкохолизъм, тютюнопушене, прекомерна злоупотреба с мазнини в храната, коремни операции, злоупотреба с наркотици, повишена функция на щитовидната жлеза, рак на панкреаса, кистозни и фиброзни образувания.

Наред с медикаментозното лечение е добре да включите и някои храни, имащи свойството да успокояват възпалението на панкреаса. Кои са те?

Боровинки

Боровинките са много богати на антиоксиданти, потискащи възпалението. Съединенията в тези малки сини плодчета имат особено влияние върху потискането на панкреатита конкретно. Антиоксидантите неутрализират действието на свободните радикали, предизвикващи не само възпаления, но и тумори и стареене на клетките на органите.

Тофу

Нивата на наситени мазнини в кръвта имат пряко негативно влияние върху панкреаса. Панкреатитът бива предизвикан именно от мазнините в организма, а тофу е средство да ги намалите. То е чудесен заместител на обикновеното сирене, богато на наситени мазнини.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари