Морбили "пълзят" от Румъния, има ли опасност?

Д-р Атанас Мангъров очаква заболеваемостта да се повиши
14 мар 2017 08:44,
7

В медийното пространство излезе информацията, че морбили (дребна шарка) "пълзи" към границата ни от Румъния.

"Може да очакваме отново проблеми, както имахме такива и преди 6 години, когато 24 хил. души бяха болни и 24 деца починаха", каза в студиото на "България сутрин" доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

Мангъров поясни, че оттогава са се положили много усилия при ваксините и подчерта, че тези, които не се ваксинират могат да очакват да платят една много висока цена.

Запитан какви са симптомите на дребната шарка, която води и до смърт при 1 от 1000 случая, д-р Мангъров отговори пред Bulgaria ON AIR.

"Шарката протича с около 10-дневен обрив. При това заболяване се получава подтискане на имунната система и организмът става предразположен към всевъзможни инфекции", коментира доцентът.

Като първични симптоми на морбилите, д-р Мангъров изброи зачервяване на лицето, на очите, силна хрема.

"Повява се обрив, който започва зад ушите и се разпространява по цялото тяло. Също и главоболие и силна кашлица", посочи той.

Това, което доцентът очаква е да се повиши заболеваемостта от дребна шарка у нас, тъй като тя се е разпространила вече в северната ни съседка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗа бяса, не си прав! Не можеш да го изкорениш от дивата природа на 100% без да я унищожиш. Има го и при хищниците, има го и при тревопасните, има го и при катериците и прилепите. Ако те ухапе каквото и да е диво животно, по подразбиране раната трябва да се възприема като потенциално рискова за бяс. Особено в областта на врата и главата. Затова и няма гаранции.За другото напълно подкрепям!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Ваксините са читави, не бой се. Факт е, че допреди антиваксърчетата да почнат да пръскат малоумието си наоколо, морбили беше практически изчезнала от България.Заради това и тук няма нито полио, нито коклюш, нито дори животински болести като бяс, който пак идва само от Румъния.Ваксините работят, въпроса е хората да имат мозъка да ги слагат на децата си, вместо да слушат БГ *** из нета, и да гледат Гала.
5
1
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
...идват от заразеният ти и разнищен *** от ежеминутно " радване" на африканските бежанци.....1831
4
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Правописът ПАК е на "световно" ниво!
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има грешка в дестинацията. Всички заразни болести идват от Русия.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да му мислят тези които са против ваксините.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега тия, дето сме си ваксинирали децата, остава да се надяваме, че ваксините са били читави, а не някакви потайно внесени от ханадола. И освен това морбили пълзИ, а не пълзЯТ, щото няма една морбила, две морбили.