Всеки пети в Европа с проблеми със съня

Най-често се срещат хроничното безсъние и обструктивната сънна апнея
16 мар 2017 14:30, Василия Пейчева
6
Всеки пети в Европа с проблеми със съня
Снимка: Архив, Reuters

Всеки пети европеец страда от някакво разстройство на съня, като най-често срещаните са хроничното безсъние и обструктивната сънна апнея. Това обобщи д-р Петър Чипев - специалист по медицина на съня във Военномедицинска академия, цитиран от БТА.

Няма точни данни за броя на засегнатите от разстройства на съня в България, но европейските данни могат да бъдат съотнесени и към нашата страна, допълни лекарят и посочи, че до 30 на сто от популацията е с хронично безсъние, а 17 на сто от мъжете и 9 на сто от жените до 50-годишна възраст - с апнея.

Апнеята е проблем, свързан с дишането на пациента, който се проявява по време на сън и води до дневна сънливост, каза още д-р Чипев.

По думите му при наличие на апнея се увеличава рискът от поява на артериална хипертония или диабет. Многократно нараства и опасността от катастрофиране заради заспиване на шофьор, страдащ от апнея.

Фондация "InSpiro", с подкрепата на Пациентски организации "Заедно с теб", започват кампания за популяризиране на социално значимата болест "Обструктивна сънна апнея", каза Пенка Георгиев, председател на "Заедно с теб".


6
Още от
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9
К,во значи алчни!? Такива са условията на труд. Изискванията им ги налагат работодателите. Много им е хубаво да се влачат от умора и недоспиване. Нали, трябва да им изпият и последна жива сила! Тежката безработица, високите изисквания и ниските заплати, води до това.
3
0
 
10
 
! Отговори
xaxaaxax преди 1 година
Нормално е, когато живеем в свят, който трябва да си конкурентен на компютрите. Аз дремя по 2 часа на всеки 10 часа работа. И по зле ще става. Колко по алчни са хората за пари , толкова повече няма да има време за сън.
2
0
 
12
 
! Отговори
кредитите чакат преди 1 година
Като работиш на 2 места, по съвета на Борисов, сън нямаш.
1
0
 
13
 
! Отговори
Един преди 1 година
Живеем в проблемно време. Как искате да спите, като не пиете?

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

10 изненадващи употреби на розовата вода
10 изненадващи употреби на розовата вода

10 изненадващи употреби на розовата вода