Какви са симптомите на сърдечен удар

Описание и видео материал
2
Какви са симптомите на сърдечен удар
Източник: Reuters, архив

В световен мащаб, приблизително 7 милиона души загиват всяка година от сърдечен удар. Статистически, сърдечносъводите заболявания, водещи до удар, са най-фатални сред човешките заболявания. Каква е причината за настъпването им?

 
Както всички мускули, сърцето се нуждае от кислород – по време на сърдечен удар, то не може да получи необходимите количества за нормална функция.
 
Мастните отлагания или плаки, натрупващи се по стените на кръвоносните съдове в следствие на затлъстяване, метаболитни нарушения и други отклонения са основен виновник  за проблема. В присъствието на тези заболявания плаките се натрупват с времето по стените на артерии, носещи обогатена на кислород кръв към сърдечната мускулатура. Процесите на плаково отлагане са дълги и разнообразни – понякога плаките са твърди, понякога – по-рехави, могат да предизвикат и възпалителни процеси. Сами, те са способни да блокират изцяло кръвоносния съд и да прекъснат притока на кръв към сърцето.
 
Често, при усиления приток на кръв, в резултат на хипертония или усилена физическа активност, малки парцченца от тези мастни наслоявания се откъсват. Празнините в тези плаки бързо се запълват от кръвни клетки, които започват да формират плътно, втвърдено струпване познато като съсирек. Той също може да нарастне достатъчно, че да блокира кръвоносния съд и да лиши сърцето от свежа кръв. 
 
Кардиомиоцитите, клетките на сърдечната мускулатура са силно активни и имат нужда от непрекъснато кръвоснабдяване. Лишени от кислород те не само спират да работят, но до 4-7 минути започват да умират. В този случай настъпва инфаркт на миокарда, сърдечен удар. 
 
Необходима е спешна медицинска помощ. Без нея сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, включително и към мозъка, сърдечния ритъм може...
 

2
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 1 година
Видиш ли някой да пише "в най-тежките случаЙ", значи е малoумен. Освен това видимо не може да брои симптомите, които е публикувал.
1
0
 
14
 
! Отговори
nick преди 1 година
БЕ МИШО, ВЗЕМИ СЕ В РЪЦЕ БЕ ! ТОВА КОЕТО СИ НАПИСЪЛ НЕ СА НИКАКВИ СИМТОМИ - ТОВА СА ПРИЧИНИТЕ . АМА НЯМА ПРОБЛЕМ - УТРЕ НАПИШИ ЗА СИМПТОМИТЕ .

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза
Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

10 суперхрани за здрави очи
10 суперхрани за здрави очи

10 суперхрани за здрави очи