Най-здравите в света – италианците. Ние – извън топ 50

Пред нас са македонци, босненци, албанци...
21 мар 2017 10:35, Мария Захариева
46
Най-здравите в света – италианците. Ние – извън топ 50
Снимка: архив, Reuters

Италианците са най-здравите хора в света според класацията за 2017 г., публикувана от агенция Bloomberg. Тя се нарича Global Health Index и взема предвид фактори като средна продължителност на живота, хранене, психическо здраве и рискови фактори като пушене и кръвно налягане.

Средиземноморската диета, включваща от паста и пица, до зеленчуци, риба и зехтин, е основен фактор за това, че италианците са най-добре със здравето сред 163-те нации, обект на изследването. Перспективата за живот в Италия на бебе, което се роди днес, е над 80 г., за разлика от тази в Сиера Леоне, където е едва 52, пише 24 часа. Италия изнемогва от финансова криза, от проблеми с банките, от безработица сред младежите, която достига 40%, от огромен бюджетен дефицит и въпреки това се слави като страна с най-добро качество на живот.

По-богатите от италианците американци, канадци и британци страдат от много повече проблеми с кръвното си налягане, нервите и холестерола.

България е извън първите 50 нации в класацията. През 2016 г. например е била на 73-то място. Сред първите 50 нации по здраве сега са словенци, словаци, поляци, гърци, македонци, албанци, чехи, хървати, босненци, естонци. Дори американците, известни с високия процент хора с наднормено тегло, са сред първите 50. Веднага след италианците се нареждат Исландия, Швейцария, Сингапур, Австралия, Испания, Япония.

Според Адам Древновски, директор на Центъра за обществено здраве и хранене във Вашингтонския университет, цитиран от Bloomberg, печелившият коз на италианците и на другите най-здрави нации е възможността им за достъп до пресни хранителни продукти като зеленчуци и риба.


46
Още от
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все ми е на ума, че най-тютюнопушещата, мързелива и пияна нация на света в лицето на Гърция е най-здравата.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А че кубинците, дето 60 години са с ембарго за всичко, дори и за здравни технологии, живеят повече от българите(освен че имат и по - голям БВП), няма ли да кажете? Евроатлантическата *** разруши българия и сега се прави на ни лук яла, ни лук мирисала. Активните борци си остават такива дори през 20 поколение - нагаждачи, крадци и лъжци. От наследниците на Костов, Луканов, Паси и тем подобни бял ден няма да видите.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ето защо бг. тираджийте возят ЗАМРАЗЕН италиански хляб за бг по точно в София питам шофьора защо кара този замразен хляб и той ми каза че богатите софиянци го искали замразен ама италиански да живеят дълго,но комент !
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалката истина е, че в последно време се появиха едни неудачници, които за всичко обвиняват България и българското. С други думи станаха българофоби, а не само неудачници. Те приписват своите черти на всички българи, примерно, че българина го мързяло и по този начин се опитват да се слеят с останалите, но това няма как да стане. Неудачника и българофоб да стане, пак си остава неудачник.
37
3
 
4
 
! Отговори
до червоугодник преди 1 година
Жалката истина е , че българина не само го мързи да готви , но него въобще го мързи за ВСИЧКО !
Не го мързи само да краде , да се оплаква и да завижда - оттам идват проблемите !
36
0
 
2
 
! Отговори
Малко факти преди 1 година
Данните ми за 2013-та са от интервю на съответния служебен министър (май беше Станков) назначен от Плевнелиев.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че внасяме месо, защото българското животновъдство загина. Внасяме и плодове и зеленчуци пак по същата причина. Само за периода 1989-1995, броя на селскостопанските животни намаля от 3 до 5 пъти, а в следващите 5 години, до 2000 година, намаля още два пъти. После броя им продължи да намалява. Къде е зеленукопроизводтсвото? Кога за последно сме яли български домат, а не гумения домат, който целогодишно ни предлагат? Съвременните деца не познават вкуса на млякото, сиренето, кашкавала, ...
34
2
 
2
 
! Отговори
Скитник преди 1 година
Завист, злоба, неграмотност...
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко факти
Тура ми е метър и двайсе ! Вярваш ли ?
Твоите факти са такива !
Прочее за броя на животните. Комунягите ги откраднаха от каракачаните. Животните продадоха, а каракачаните забиха в панелки.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убива ни мързела и злобата в която се пържиме.
31
3
 
15
 
! Отговори
Живот и здраве преди 1 година
Стрес, бедност, глупост-тези 3 неща убиват българите поголовно. Като сме под стрес пием и пушим. Бедни сме, но хвърляме пари от балконите и купуваме какви ли не боклуци. На всичкото отгоре сме и сноби. Не рпаботим и се депресираме и сме глупави да избираме едни и същи хора да управляват държавата. Прощаваме им кражбите и понякога и ние гепиме когато можем и се възхищаваме на хора без морал. Всичко това е смърт. Физическа, духовна и интелектуална. Никой не говори за уствената смърт, а тя е тук!
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза, че през 1990 е имало 18 млн. овце и 2 млн. крави, а магазините бяха празни. Нещо статистиката куца ли куца, както цялата соц.икономика изградена от хора които не знаеха елементарна граматика и аритметика
29
0
 
6
 
! Отговори
Малко факти преди 1 година
В предишния ми коментар *** да се чете онова дето прави грух-грух.
Не знам защо сайта го цензурира.
28
4
 
5
 
! Отговори
Малко факти преди 1 година
Брой на едър рогат добитък
1990 - 2,350 милиона
2013 - 568 хиляди

Брой на кози и овце
1990 - 18 милиона
2013 - 1 милион

Брой на ***
намалял 7 пъти от 1990 до 2013 година

Брой на птиците
намалял 2 пъти от 1990 до 2013 година

За да се изхранва българското население, по норматив са необходими 650000 тона различно месо годишно. Ние сме произвеждали 220-230 хил.тона през 2013.
27
0
 
5
 
! Отговори
Малко факти преди 1 година
Брой овце в България
1980 - 10 милиона и 536 хиляди
2011 - 1 милион 455 хиляди
Българско агнешко ли ядем вече?
26
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Проблемът в България дойде от мизерията и разрушеното след 1989-та година селско стопанство. Имате ли и на идея колко десетки пъти е спаднало производството на основни храни в България за тези 27 години? Затова сега ядем немски, френски и не знам какви си картофи, само български няма и така е с почти всички храни.
25
0
 
6
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
До Анонимен
Реформа на съдебната система няма да оправи нищо, защото системата сама по себе си не е проблема. Нито законите.

Проблема са КАДРИТЕ, които работят в правораздаването, 99% от които са професионални бандити, корумпирани до козирката. Има само един начин за реформа - всеки над длъжност мл. съдия и мл. прокурор се уволнява незабавно и става обект на наказателно разследване от безпристрастен международен трибунал.

Ама няма да стане никога. Защото не би било демократично, нали...
24
3
 
6
 
! Отговори
До 22 (до 13) преди 1 година
Не бе, сега сме 1 милиард и живеем по милион години благодарение на безкрайно мъдрото 27 годишно демокраДско управление. По стандарт на живот сега сме №1 и заради това се ограждаме с бодлива тел. Храната е в изобилие, влизаш в магазина и се чудиш какво да си купиш, всичко от качествено по-качествено, то банани, то банани, то банани, а бе всичко има и то по много. Ех този капиталистически рай!
23
1
 
3
 
! Отговори
До 20 Иречек преди 1 година
Що ли не мога да намеря в нета такова нещо от Иречек за българите? Май си измисляш и си българомразец.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8
Колко да са скъпи ?!?
Не става въпрос за хайвер от белуга. Българска черномрска мида се намира за 3, 3,50 лв.
С малко бяло вино, зехтин, чесън и някаква зеления излиза порция с която ще преядеш.

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци
Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)