Здравословните ползи от просото

Понижава риска от рак
23 мар 2017 08:51, Михаела Лазарова
1
Здравословните ползи от просото
Снимка: freeimages

Редица нови изследвания сочат, че глутенът е един от виновниците за наличието и задълбочаването на много възпалителни и автоимунни заболявания, характерни за нашето съвремие.

Все повече хора променят диетата си, изключвайки глутена от нея. Трудно е да се откриват алтернативи на зърнените храни и брашна, които не съдържат глутен. Една такава зърнена храна е просото.

Технически всъщност то е по-скоро семе, но бива категоризирано и причислено към зърнените храни.
По-важното е, че просото има редица изключителни ползи за здравето, заради които заслужава да се превърне в централна част от диетата ви.

За какво е полезно просото?

Защитава сърдечносъдовата система

В просото се съдържат големи количества магнезий и фибри. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Фибрите понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки, запушващи съдовете и ограничаващи проходимостта.

Магнезият пък е изключително важен за контрола на кръвното налягане.

Понижава риска от рак

Освен че просото понижава риска от рак, то има свойството да регулира метаболитните процеси, предпазвайки от диабет тип 2. Считано за пълнозърнеста храна, просото доказано намалява риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и рак, свързани с оксидативния стрес, упражняван върху клетките от свободните радикали.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Папагал си ти "Анонимен".Коментарът ти е показател за пълна липса на мозъчна дейност. Нанита
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ставаме папагали и ще ядем само просо.