Яжте сурови ядки при хипертония

Това препоръчва доц. Теодора Ханджиева-Дърленска
8 май 2017 14:50, Eкип на Puls.bg
15
Яжте сурови ядки при хипертония
Reuters

Защо храненето е много важно при хипертониците, коментира доц. Теодора Ханджиева-Дърленска. 

 
- Д-р Дърленска, доколко високото кръвно налягане (хипертония) се повлиява от храненето?
 
Без медикаментозна терапия няма как да се повлияе артериалната хипертония. Но правилното хранене и добрата физическа активност могат, допълнително с лечението, да помогнат за регулиране на кръвното налягане. Статистиката показва, че над 400 000 българи са с артериална хипертония. Но има и много хора, които са с недиагностицирано заболяване или пък са в прехипертонично състояние. Тази тревожна статистика е свързана с големите мащаби на затлъстяването и наднорменото тегло на населението в България – с наднормено тегло са 60% от хората над 18-годишна възраст, 20% са със затлъстяване. Така че много често хипертоникът е и пълен. Затова една от първите препоръки на кардиолозите към пациентите с артериална хипертония е промяна на начина им на живот, включително редукция на теглото. Световната здравна организация препоръчва плавно намаляване на теглото – от 5 до 10% в рамките на шест месеца. Защото много проучвания показват, че редукцията на теглото с 1 кг води до намаляване на кръвното налягане с един живачен стълб. 
 
 - Какво трябва да се промени в начина на хранене на хипертоника?
 
В световен мащаб две са най-изследваните диети за превенция и лечение на артериална хипертония и сърдечносъдови заболявания. Това е DASH диетата (диетологичен подход за спиране на артериалната хипертония) и средиземноморската диета. Средиземноморската диета съдържа изобилие от растителни храни, минимално обработени, предимно сурови, пресни плодове, зехтин, млечни храни, пиле, риба в ниски до умерени количества, по-малко от 5 яйца за седмица, червени меса – рядко, вино в ниски количества – 1–2 чаши дневно за мъже, 1 чаша за жени. 
 
Винаги при артериална хипертония се препоръчва диетологичен подход, който включва на първо място увеличаване консумацията на плодове и зеленчуци. Те трябва да са минимум 400 г дневно, за да набавят необходимите витамини, минерали, целулоза и други вещества, които имат значение за здравето на сърцето и на цялата сърдечносъдова система. Приемът на фибри чрез плодовете и зеленчуците и пълнозърнестите храни трябва да е над 25 г дневно. 
 
Препоръчва се също консумация на зърнени храни и ядки. Американската диетологична асоциация е установила, че са необходими 20 броя сурови бадеми всеки ден като междинна закуска. Така се профилактират сърдечносъдовите заболявания. В България се консумират много орехи и за нашите условия 20-те ядки може да са орехови, но би могло да се вземат и бадеми. Ядките трябва да са сурови и да не са солени. При термичната обработка се губи съдържанието на есенциални мастни киселини, които дават здравословния им ефект, а ненаситените мастни киселини са много важни за състоянието на сърдечносъдовата система. 
 
Третата препоръка е консумация на растителни мазнини, по-малък прием на наситени мазнини от животински произход и най-вече по-ниска консумация на червени меса и колбаси. Препоръката за най-много 2–3 пъти седмично месо е на базата на данните, че честата консумация на червени меса би могла да увеличи риска от ракови заболявания, както и високото съдържание на насителни мастни киселини, които увеличават атерогенния риск.
В последните години много се говори за спазване на традициите в храненето. На Балканите например характерната растителна мазнина, която се използва, е слънчогледовото олио. Ето защо бих препоръчала хипертониците у нас да използват слънчогледово олио, което не отстъпва по хранителни качества на зехтина. Освен това диетата трябва да е достъпна за хората, защото не всеки може да си позволи качествен зехтин.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
шошко преди 6 години
У нас най - често в съдържанието на така нареченото слънчогледово олио има рапицца и масло от памук.Слънчогледовото е символично , като количество.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, най-добре си пийте хапчетата. Ако ставаше с ядки....
11
3
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
До калашниковаха супер само трябва да допълниш с кило ракия и си бог
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пийте мурсалски чай! От както го пия, намалих хапчетата на половина. Сега мисля да пробвам и с една друга рецепта (люспи от лук, шипки и борови иглички). Ако има ефект ще споделя.
9
2
 
3
 
! Отговори
/./ преди 6 години
До *** докторЕ кажи поне едно такова лекарство като си такъв умник. Кажи да си купим
8
2
 
17
 
! Отговори
Прост доктор преди 6 години
На доц. Ханджиева-Дърленска мъжът е навярно в бизнеса със сурови ядки.Само да ви подшушна под секрет, че има одобрени лекарства с доказан ефект срещу хипертония, които са доста по-евтини и определено по-ефикасни.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чисто слънчогледово олио трудно се намира. Повечето е смес с такова от рапица. Преди два месеца купих чисто слънчогледово олио от една маслена в северна България. Разликата с това в магазините е огромна.
6
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Брей, как така намаляне на теглото с 1кг намаля кръвното с цял живачен стълб? Сигурно е 1мм живачен стълб, че иначе що стълбове и що живак ще отиде да си мерим кръвното...
5
0
 
23
 
! Отговори
калашников преди 6 години
с 20 бадема пия половин литър уиски-това диета ли е?
4
9
 
17
 
! Отговори
маке преди 6 години
при хипертония пийте ракия
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега, точно бадеми, може и по-скъпи, само да не е от нашата градина.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е добре ,но за 1 л олио трябват 7 кг слънчогледови семки , но килограма е 50 стотинки зна4и само суровината е над 3.50, а олиото е 2 лв! от какво е тогава олиото?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А професор Мермерски какво казва?