Инфаркт на гръбначния стълб. Кои са причините за настъпване?

Заболяване на сърдечносъдовата система е една от тях
25 май 2017 09:30, Eкип на Puls.bg
0
Инфаркт на гръбначния стълб. Кои са причините за настъпване?
Reuters

Нарушенията в кръвообращението на гръбначния мозък са сравнително по-рядко срещани в сравнение с тези на главния мозък. Това до голяма степен се дължи на добре развитото колатерално кръвообращение, както и на по-рядкото засягане на гръбначномозъчните артерии от атеросклероза или емболизация. Последиците обаче са не по-малко значими и до голяма степен сериозно влошават качеството на живот. Затова навременното разпознаване на симптомите и прецизната диагностика са от съществено значение. 

Причините до голяма степен се припокриват с тези отговорни за настъпването на инсулт в главния мозък:
 
Заболявания на сърдечносъдовата система – атеросклероза, хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, остра сърдечна недостатъчност и миокарден инфаркт, ритъмно-проводни нарушения;
Патология на съдовете – тромбоза, стеноза, компресия, емболия, прегъвания, аневризми и др.;
Васкулити – при колагенози, луес, инфекциозно-алерегични, токсични и др.;
Патология на гръбначния стълб – дегенеративни изменения – остеохондроза, спондилолистеза, възпалалителни процеси, травми, тумори и др.;
Заболяване на обвивките на гръбначния мозък;
Тумори на гръбначния мозък;
Заболявания на кръвта, ендокринни заболявания и другиi.
 
Спиналният инфаркт най-често се развива в басейна на предната спинална артерия. Последната е отговорна за кръвоснабдяването на предните 2/3 от гръбначномозъчната тъкан. Най-често гръбначномозъчният инфаркт настъпва в торакалния отдел на ниво Тх8.
 
В някои случаи засегната е околоспиналната пиална съдова мрежа с оформянето на инфаркт с характерна клиновидна форма. Централното сиво вещество също може да е засегнато по протежение на няколко гръбначномозъчни сегмента. В последния случай измененията много наподобяват оформянето на сиринкс (кухина) в гръбначния мозък.
 
Инфарктът на гръбначния мозък, независимо дали е исхемичен или хеморагичен, се характеризира обикновено с остро начало и поява на силна болка в гръбнака, която може да се разпространи надолу по протежение на гръбначния стълб, към горните или долни крайници или да придобие опасващ характер. Понякога болката може да има характер на преминаващ електрически ток. С разгръщането на гръбначномозъчния инфаркт от друга страна болката изчезва, което се обяснява с прекъсването на нервните пътища, провеждащи болковия импулс.
 
Освен болката настъпва внезапна слабост в крайниците – в долните или в четирите (в зависимост от нивото на инфаркта) до развитието на пълна неподвижност в последните. Веднага се появяват и сетивни нарушения – намалена чувствителност, намален усет за болка и температура или дълбока перцепция.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Знаци, че на тялото ви му липсват мазнини
Знаци, че на тялото ви му липсват мазнини

Знаци, че на тялото ви му липсват мазнини

Оригинални идеи за маникюр, които да опитате (галерия)
Оригинални идеи за маникюр, които да опитате (галерия)

Оригинални идеи за маникюр, които да опитате (галерия)