Цигарите вредни за пушачи, непушачи, околната среда...

31 май е обявен за Световен ден без тютюнев дим
Обновена: 31 май 2017 19:42 | 31 май 2017 19:38,
18
Цигарите вредни за пушачи, непушачи, околната среда...
Снимка: Архив, Reuters

Ако сте непушачи - бъдете настоятелни в спазването на мерките за контрол на пушенето. Ако сте пушачи - направете първата стъпка за отказване от тютюна сега, не отлагайте. Имайте предвид, че за да се изчистят вашите бели дробове от тютюна, са необходими години, тези съвети отправят към пушачите и непушачите лекарите от Българското дружество по белодробни болести за Световния ден без тютюнев дим.

31 май е обявен от Световната здравна организация /СЗО/ за Световен ден без тютюнев дим, пише БТА. Всяка година от 1988 г. насам на този ден медици от цял свят се включват в кампаниите за намаляване на тютюнопушенето. Тази година мотото на кампанията е "Тютюнът - заплаха за развитието". "Тютюнът заплашва всички ни", казва генералният директор на СЗО Д-р Маргарет Чан. По думите й "тютюнът изостря бедността, намалява икономическата производителност, допринася за лошия хранителен избор на домакинствата и замърсява вътрешния въздух".

В доклада на СЗО "Тютюнът и въздействието му върху околната среда" се посочват смущаващи факти за въздействието на този продукт върху природата. Тютюневите отпадъци съдържат над 7000 токсични химикали, които отравят околната среда. Емисиите на тютюнев дим замърсяват околната среда с хиляди тонове канцерогени, с токсични вещества и с парникови газове. Това са и най-многобройният тип отпадъци в световен мащаб. Цигарените угарки представляват 30-40 процента от всички елементи, събрани при почистване на бреговете на реките и на градовете.

Тютюнът застрашава живота на жените и на децата, както и поминъка на населението и е свързан пряко с бедността. Около 860 милиона възрастни пушачи живеят в страни с ниски и средни доходи. Много проучвания показват, че в най-бедните домакинства разходите за тютюневи изделия често представляват повече от 10 процента от общите разходи на домакинствата и им остават по-малко пари за храна, за образование и здравеопазване.

Според доклада на СЗО 60 -70 процента от работниците в тютюневата промишленост са жени, които са в тесен контакт с опасни химикали. Тютюнопушенето е и фактор за 16 процента от всички незаразни заболявания.

Затова СЗО смята, че данъчното облагане може да бъде мощен инструмент за контрол на тютюна. Правителствата събират годишно приходи от акцизи в размер на приблизително 270 милиарда долара, но това може да се увеличи с над 50 процента, генерирайки допълнително 141 милиарда щатски долара - чрез увеличаване на данъците върху цигарите с едва 0,80 долара на пакет във всички страни.

Мерките за действие са посочени в Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюнопушенето, която цели до 2030 г. да се намали с 1/3 преждевременната смърт от незаразни болести, включително от сърдечни и белодробни заболявания, от рак и диабет, за които употребата на тютюна е ключов рисков фактор, посочват пулмолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
АМАН от мафиоти преди 6 години
По нови мулти спектрални камери позволяват да се видят пораженията от раковите пакети с холограмни оръжия върху жертвите принудени да ги купуват от мед мафията с микро чипове и микро импланти ..нА ПРАКТИКА ПУШЕНЕТО НА ЦИГАРИ Е ПРИНУДИТЕЛНО чрез микро чипове и микро импланти контролирани автоматично от мед мафиоти..Колкото повече и по тежко болни толкова мед мафиотите повече милиарди крадат от народите.
15
1
 
0
 
! Отговори
конфискувайте пакети преди 6 години
масови убиици ползват раковите пакети с нарочно качени снимки за поразяване с проникваща черна ракова магия на жертвите.Черния инфо носител се вгнездва в жертвата и я поразява постепенно.Нужна е светкавична конфискация на всички ракови пакети за цигари и блокиране на производството
14
1
 
0
 
! Отговори
АМАН от убиици преди 6 години
Черни масови убиици ползват спец наркотици за обсебване на бюрократи,,Предупреждавам отново всички че цигарени пакети с ракови снимки и с холограмни скенери з а масово поразяване увреждат жестоко природата и правят рак на милиони жертви дневно..Рака се развива бавно или скоротечно..Продавачки в магазини за ракови цигари са пострадали тежко..
13
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от WHO преди 6 години
Имам позната обсебена от такива с огромен ясно видим балон около нея.. в него засичаме полувидими същества човеко подобни силуети с униформи и миризливи дрехи с поне три включени едновременно леко бръмчащи генератори за невидимост/около3 см в диаметър
12
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
Страшно вредни са "електроните цигари".Масовите убииства в Сирия са провеждани от извънземни терористи с помоща на обемно обсебени с електронни цигари.Вижте в огромния обем около обсебените същества вкл с униформи от друга цивилизация..Вижте огромен обем около Столтенберг на снимки и филми от миналата година ..Това е обсебване чрез електронна цигара. в Огромния ясно видим обсебващ балон по краищата се виждат въоръжени с включени генератори за невидимост
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скриха стойностите на никотин и катран. Това полезно ли е?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега цигарите не струват и алкохола също. Не се тровете излишно. Нищо не се контролира и слагат *** вътре. И храната е такава, местната. Вносната, разбрахме, е второ качество
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дe6илизиpaнo племе! Покъртително т.ъъпо! Сбирщина ckoтове!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще си пушим НЕПРЕКЪСНАТО и с голям кеф, ще си поркаме и ще ши баме всеки път, като можем, кефът е един и животът - също, пушете и се таковайте, че утре ще сте на шейсет и се такова таковата
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъл.га.ра.ка е също много вреден и добре че след 30 години ще изчезне! Да не цапа Земята!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И старите таралясници са вредни. Дет са на по 130к км. Да се лепят и по тях страшни картинки. Изгорелото масло е супер канцерогенно!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вредят ми картинките. Да се махнат.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
струва ми се,че пак са решили да вдигат цената на цигарите от " грижа за здравето ни". но защо в същото време дават субсидии за производство на тютюн ?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....Хем си кашлям, хем си плащам... Изватка От песен на немска група .
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първи май мина отдавна
1
0
 
9
 
! Отговори
Джукър преди 6 години
Оправете си заглавието, некадърници.